Primopredaja priznanja „Ključ Balkana“ Subotici održana u Morahalomu

Ključ Balkana

Čelnici grada Zrenjanina prisustvovali su danas ceremoniji primopredaje priznanja „Ključ Balkana“ Subotici, koja je održana u mađarskom gradu Morahalomu.

Time će Subotica u narednih godinu dana biti svojevrstan domaćin i organizator različitih programa u Srpskom kulturnom centru “Kolo“, koji je pre dve godine svečano otvoren upravo u Morahalomu.

Današnjem događaju, između ostalih, prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić i ataše u Ambasadi Srbije u Mađarskoj Aleksandar Farkaš.

moraholom2021001
Srpski kulturni centar "Kolo" u Moraholomu
moraholom2021030
MORAHOLOM, MAĐARSKA

Podsetimo, tadašnjem gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću je u julu 2019. svečano uručen „Ključ Balkana“, na svečanosti otvaranja Srpskog kulturnog centra “Kolo“ u Morahalomu. Ovo priznanje Zrenjanin je nosio dve godine, jer je prošlogodišnja svečana primopredaja izostala zbog pandemije koronavirusa.

Gradonačelnik Simo Salapura je danas vratio “Ključ Balkana” gradonačelniku Morahaloma Zoltanu Nogradiju, a on ga je potom predao gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine tog grada Balintu Pastoru.  

Salapura je poručio da je Grad Zrenjanin bio počastvovan što je prvi poneo “Ključ Balkana”. On je poželeo predstavnicima Subotice da kroz nove programe i dešavanja u Srpskom kulturnom centru “Kolo” dalje neguju i jačaju kulturne vrednosti i toleranciju s obe strane granice.

Ovaj međunarodni projekat, kako navode domaćini iz Morahaloma, jača odnos između Srbije i Mađarske, uz predstavljanje kulturnih, ekonomskih, društvenih i verskih vrednosti dva naroda. Domaćini su istakli da je Morahalom posvećeni pristalica pograničnog suživota i dobrosusedskih odnosa i da zato od 2019. obeležava 8. jul kao “Dan Srbije”.

moraholom2021033
MORAHOLOM, MAĐARSKA
moraholom2021006
MORAHOLOM, MAĐARSKA

Dodeljivanjem prelaznog ključa i obezbeđivanjem mogućnosti za predstavljanje u regionu Homokhat, Morahalom svake godine želi da podrži jedan grad iz Srbije. 

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *