Zrenjanin obeležava Svetsku nedelju dojenja i nastavlja promociju dojenja u Srbiji

Svetska nedelja dojenja, 1-7. avgusta 2021. godine i nacionalna nedelja promocije dojenja, 3-10. oktobra 2021. godine

Nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležićese u perioduod 3.do10. oktobrapodsloganom„Dojenje je naša zajednička odgovornost“

svetska nedelja dojenja 1 (1)
Svetska nedelja dojenja

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2021. su:

Informisati stanovništvo o značaju dojenja, Uvrstiti dojenje u javno zdravstvenu politiku i programe, Stvarati partnerstvo sa pojedincima i organizacijama, Podsticati praksu dojenja

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine. Ne samo sastav već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja standard ishrane! Majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Novorođenče treba da bude na majčinim grudima odmah posle porođaja kao prirodni nastavak spone majke i deteta. Prvi podoj trebalo bi da bude odmah posle porođaja jer je novorođenče već tada spremno da sisa (sisa šaku ili okreće glavu kako bi pronašlo grudi – urođeni refleks). Stavljanjem novorođenčeta na grudi uspostavlja se kontakt „koža na kožu” odmah po rođenju, podstiče se stvaranje mleka u dojkama i čini lakšim kasniji proces dojenja.

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla kojim se bave moraju da se vrate na posao vrlo brzo nakon porođaja. Ovim majkama bi poslodavci trebalo da omoguće da doje na radnom mestu. Istovremeno važno je usvojiti javno zdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti. Kako bi se obezbedila optimalna ishrana odojčeta važno je i ograničiti marketing zamena za majčino mleko.

svetska nedelja dojenja 2 (1)
Svetska nedelja dojenja

Pet načina na koje porodica i prijatelji mogu podržati majku da doji :

Ohrabrite majku da doji. Pomozite majci sa bebom između podoja kako bi mogla da se odmori ili odspava.  Pomozite majci tako što ćete pripremiti hranu bogatu energijom, vitaminim ai mineralima kako bi imala dovoljno mleka. Odmenite majku u obavljanju kućnih poslova. Podržite majku da pohađa školu roditeljstva i da nauči više o prednostima dojenja.

svetska nedelja dojenja 3 (1)
Svetska nedelja dojenja

Prednosti dojenja za novorođenče/odojče:

Obezbeđujepravilanrast i razvoj, Podstičerazvoj i sazrevanjeodbrambenogsistema, ,Smanjujerizikodgojaznosti, Podstičerazvojinteligencije, Štitiodmnogihbolesti i infekcijaSmanjujerizikoddijareje, Smanjujerizikodpojavealergija,, Smanjujerizikodsindromaiznenadnesmrtiodojčeta.

Prednosti dojenja za majku:
Pomaže u uspostavljanjubliskogkontakta sadetetom, Štedi vreme i besplatno je, Daje priliku da se majka odmori dok hrani bebu, Smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, Smanjujerizikodpojavemalignihoboljenjadojke i jajnika, Smanjujerizikodpostporođajnedepresije, Smanjujerizikpojaveanemije.

Saopštenje zrenjaninske Opšte bolnice dr. Đorđe Joanović

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022