Titula „Nacionalna prestonica kulture 2025. godine“ – Zrenjanin perspektiva za život i za budućnost

Zrenjanin - Nacionalna prestonica kulture 2025. godine

Titula „Nacionalna prestonica kulture 2025. godine“ – pored više desetina umetničkih projekata biće realizovani i značajni infrastrukturni radovi

Titula Nacionalna prestonica kulture 2025. godine , kao i prethodne, odnosno titula Evropski grad sporta, kao i predstavljanje na Sajmu turizma i brend „Najbolje iz Vojvodine“ koji je dodeljen za našu manifestaciju „Dani piva“ dokaz su da Zrenjanin jeste perspektiva za život i perspektiva za budućnost, rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

– Ako svemu tome dodamo i to da se već treći put zaredom nalazimo u rangu najuspešnijih gradova kao gradova budućnosti kada je u pitanju ulaganje i  investiranje, titula Prestonice kulture Srbije za 2025. godinu svakako je još jedan u nizu pokazatelja da Zrenjanin ima dobru kulturnu scenu, da ima dobre kulturne poslenike i odlične programske sadržaje koje ćemo predstaviti kroz 50 novih umetničkih projekata.

I ne samo kroz umetničke projekte, već i kroz infrastrukturne radove. Naime, veliki deo sredstava biće izdvojen za rekonstrukciju zgrade Pozorišta sa najstarijom pozorišnom salom u našoj zemlji, kao i rekonstrukciju zgrade Zadružne banke i pretvaranje u savremen umetnički prostor.

intervju prestonica kulture srbije 003 65e31dce3fb40
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura

Sve to će  Zrenjanin staviti ne samo na visoko mesto kada je u pitanju oblast kulture na teritoriji naše države, već i van granica naše države budući da se povezujemo i sa Temišvarom koji nam je geografski blizu i koji je prošle godine bio Evropska predstavnica kulture – rekao je gradonačelnik Salapura.

Upitan da odgovori na pitanje šta je to što Zrenjanin izdvaja od ostalih gradova koji su aplicirali za tu titulu, gradonačelnik je kazao da je to, između ostalog, upravo i najstarija pozorišna sala.

-Pomenimo i prvi fotografski atelje na ovim prostorima, ali i velike poznate tenore Belu Mavraka i Željka Lučića, a recimo i to da je naš hor nosio titulu najboljeg hora na svetu, a da trenutno u gradu imamo više od deset horova, kao i mnogo stvaralaca iz oblasti kulture i umetnosti. Takođe, naš Kulturni centar ima više stotina programa na godišnjem nivou i to su samo neki od pokazatelja. Ipak, ono što je najbitnije, što je najvrednije, ovu titulu su doneli ljudi, odnosno ljudi iz oblasti kulture zajedno sa Gradskom upravom  i ja im pre svega na tome čestitam što smo uspeli da napravimo sinergiju onoga što je politika koju vodi lokalna samouprava i oblast društvene nadogradnje, a to je kultura i da to pretočimo u titulu – ukazao je gradonačelnik Salapura.

Kako je naveo, predviđeni su brojni i bogati programi koji su koncipirani tako da u njemu veliki udeo u kreiranju i izvođenju svakako imaju mladi.

intervju prestonica kulture srbije 000 65e31dcdd4fde
Direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Dejan Karlečik

Direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Dejan Karlečik podsetio je da je još 2021. godine Ministarstvo kulture Republike Srbije došlo na ideju da, po uzoru na evropske predstavnice kulture, manjim sredinama odnosno lokalnim samoupravama u Srbiji dodeli status Nacionalne predstavnice kulture kako bi se unapredili ne samo programi kulturnog sadržaja nego i pojedini infrastrukturni projekti.

– Dakle, lokalna samouprava u saradnji sa ustanovama kulture grada Zrenjanina je još 2021. godine prvi put konkurisala za titulu Nacionalne prestonice kulture, drugi put ušli smo u najuži izbor, da bi nam sada, kako se to kaže, ovo bila treća sreća i da je ove godine titula dodeljena nama i da ćemo je sledeće godine preuzeti od Užica – kazao je Karlečik.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što su u izradi projekta učestvovali i predstavnici ustanova kulture zajedno sa lokalnom samoupravom.

– Ono što je za mene i sve nas u pozorištu vrlo bitno jeste da se da je okosnica aplikacije renoviranje najstarije pozorišne sale u zemlji, to jest sale našeg pozorišta. Naravno tu su i drugi projekti zahvaljujući kojima će Savremena galerija Zrenjanin konačno dobiti svoj izložbeni salon sa stalnom postavkom jer će bivša Zadružna banka dobiti novu namenu – kazao je Karlečik.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px