Zrenjanin među gradovima u Srbiji u kojima su ostvarene najveće energetske uštede!

Zrenjanin – Energetska efikasnost

Podelite vest

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije donelo je krajem avgusta ove godine predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, a prema prvim izveštajima Zrenjanin je, uz Beograd, Sremsku Mitrovicu i Suboticu, jedan od gradova u kom su ostvarene najveće uštede.

Govoreći o postignutim uštedama, gradonačelnik Simo Salapura je podsetio da je sredinom septembra oformio Radnu grupu za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.

U radu te grupe, pored njegovih saradnika, učestvuju i predstavnici JP “Elektroprivreda Srbije”-Elektrodistribucije Zrenjanin, “Termoelektrane – toplane” Zrenjanin, JP “Gradska toplana”, Javnog preduzeća za urbanizam, Regionalne privredne komore Zrenjanin i Odeljenja za privredu Gradske uprave.

prozori obilazak 004

Ta Radna grupa formirana je upravo sa ciljem da, u skladu sa smernicama Vlade Republike Srbije, u lokalu sledi preporuke za smanjenje potrošnje energije, kao i da iznosi predloge i sugestije i time utiče na potrošače, pre svega u javnom sektoru, kako bi se ostvarila planirana ušteda od 15 odsto u predstojećem periodu.

Pored uštede energije koja je na taj način ostvarena u javnom sektoru, domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije odobren je popust, i to u periodu od 1. oktobra ove do 31. marta iduće godine.

kotlovi 2

Inače, Grad Zrenjanin je i u prethodnom periodu investirao milionske dinarske iznose u poboljšanje energetske efikasnosti.

Naime, za zamenu kotlova u nekoliko škola uloženo je 40 miliona dinara,

a zamenjena je i stolarija na nekoliko školskih objekata u gradu i naseljenim mestima, što se direktno odražava na uštedu energije već u prvoj grejnoj sezoni.

kotlovi

Značajna su ulaganja i za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode na teritoriji grada Zrenjanina. 

Tokom 2021. godine, Grad Zrenjanin je raspisao  javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije, a ticao se zamene spoljnih prozora i vrata, sa pratećim građevinskim radovima, kao i zamene kotlova na prirodni gas u kućama koje poseduju sistem centralnog grejanja.

Na taj javni poziv prijavio se veliki broj građana, a uslove je ispunilo 97 njih zainteresovanih za zamenu kotlova i 188 za zamenu prozora i vrata. energetsku sanaciju opredelio. Za tu namenu Grad Zrenjanin je zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike opredelio 22,9 miliona dinara

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px