Zrenjanin među gradovima u Srbiji u kojima su ostvarene najveće energetske uštede!

Zrenjanin – Energetska efikasnost

Podelite vest

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije donelo je krajem avgusta ove godine predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, a prema prvim izveštajima Zrenjanin je, uz Beograd, Sremsku Mitrovicu i Suboticu, jedan od gradova u kom su ostvarene najveće uštede.

Govoreći o postignutim uštedama, gradonačelnik Simo Salapura je podsetio da je sredinom septembra oformio Radnu grupu za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.

U radu te grupe, pored njegovih saradnika, učestvuju i predstavnici JP “Elektroprivreda Srbije”-Elektrodistribucije Zrenjanin, “Termoelektrane – toplane” Zrenjanin, JP “Gradska toplana”, Javnog preduzeća za urbanizam, Regionalne privredne komore Zrenjanin i Odeljenja za privredu Gradske uprave.

prozori obilazak 004

Ta Radna grupa formirana je upravo sa ciljem da, u skladu sa smernicama Vlade Republike Srbije, u lokalu sledi preporuke za smanjenje potrošnje energije, kao i da iznosi predloge i sugestije i time utiče na potrošače, pre svega u javnom sektoru, kako bi se ostvarila planirana ušteda od 15 odsto u predstojećem periodu.

Pored uštede energije koja je na taj način ostvarena u javnom sektoru, domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije odobren je popust, i to u periodu od 1. oktobra ove do 31. marta iduće godine.

kotlovi 2

Inače, Grad Zrenjanin je i u prethodnom periodu investirao milionske dinarske iznose u poboljšanje energetske efikasnosti.

Naime, za zamenu kotlova u nekoliko škola uloženo je 40 miliona dinara,

a zamenjena je i stolarija na nekoliko školskih objekata u gradu i naseljenim mestima, što se direktno odražava na uštedu energije već u prvoj grejnoj sezoni.

kotlovi

Značajna su ulaganja i za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode na teritoriji grada Zrenjanina. 

Tokom 2021. godine, Grad Zrenjanin je raspisao  javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije, a ticao se zamene spoljnih prozora i vrata, sa pratećim građevinskim radovima, kao i zamene kotlova na prirodni gas u kućama koje poseduju sistem centralnog grejanja.

Na taj javni poziv prijavio se veliki broj građana, a uslove je ispunilo 97 njih zainteresovanih za zamenu kotlova i 188 za zamenu prozora i vrata. energetsku sanaciju opredelio. Za tu namenu Grad Zrenjanin je zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike opredelio 22,9 miliona dinara

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: zrenjanin.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022