U Zrenjaninu je juče održan koncert gudačkog kvarteta “Il Belpaese”

Zrenjanin - Gudački kvartet “Il Belpaese”

U ponedeljak, 8. novembra 2021. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održan je koncert gudačkog kvarteta “Il Belpaese” u kojem su nastupali Erne Švan (violina), Dušan Birač (violina), Borut Pavlič (viola) i Željko Ivović (violončelo), ekipa portala volimzrenjanin.com ispratila je i ovaj događaj.

gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 001
Gudački kvartet “Il Belpaese”

Na programu su bila dela Dejana Despića, Ane Kazimić, Ivane Stefanović i Aleksandre Vrebalov. Koncert je podržao SOKOJ iz Fonda za kulturna davanja, a ulaz je bio besplatan.

gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 002
Gudački kvartet “Il Belpaese”

Gudački kvartet “Il Belpaese” osnovan je 2011. godine, kada njegovi članovi koji godinama zajedno sviraju u različitim kamernim sastavima i orkestrima u zemlji i inostranstvu, dolaze na ideju da formiraju i svoj sastav. Tako iskustva i koncertnu praksu prenose u ovaj ansambl, što im daje još više prostora za muziciranje ali i omogućava stvaranje prepoznatljivog stila.

Svi člаnovi kvarteta su obrаzovаni muzičаri i pored rаdа u ovom аnsаmblu svirаju i u nаšim nаjboljim institucionаlizovаnim orkestrimа, аli se bаve i pedаgoškim rаdom u obrаzovnim i visokoobrаzovnim muzičkim institucijаmа, ne sаmo u Novom Sаdu, već i šire.

Na svom repertoaru imaju najpoznatije gudačke kvartete kompozitora kao što su Dvoržak, Mendelson, Hajdn, Šostakovič, Mocart, Betoven…kao i mnoga dela domaćih kompozitora.

U aprilu 2014. Godine učesnici su internacionalnog muzičkog festivala ”Evmelia“ u Grčkoj, gde su ostvarili zapažen nastup sa delima Dvoržaka i u saradnji sa pijanistkinjom iz Belgije Katia Veekmans. U junu 2014. održavaju niz koncerata u Italiji, regija Lombardija, zahvaljujući saradnji sa ”Parco Adda Nord”.

gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 010
Gudački kvartet “Il Belpaese”
gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 006
Gudački kvartet “Il Belpaese”

Pohađali su brojne seminare od kojih se mogu izdvojiti Master Class poznatog američkog gudačkog kvarteta ”Amernet” kao i Master Class Davida Harringtona osnivača i prve violine ”Kronos” kvarteta.

U sklopu Kotor Art festivala 2014. godine, izvode gudački kvartet ”Play Strindberg” kompozitorke Ivane Stefanović. Iste godine postaju vođe orkestra Kotor Art festivala. U aprilu 2015. godine, nastupaju na SOMUS-u (Somborske muzičke svečanosti) takođe sa delom ”Play Strindberg”. Juna 2015. u okviru ”International Parks Festival”održavaju četiri koncerta u Italiji (Trezzo sull’Adda i Cassano d’Adda).

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *