Zrenjaninska publika je sinoć uživala u koncertu gudačkog kvarteta “Il Belpaese”

Zrenjanin - Gudački kvartet “Il Belpaese”

U ponedeljak, 8. novembra 2021. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održan je koncert gudačkog kvarteta “Il Belpaese” u kojem su nastupali Erne Švan (violina), Dušan Birač (violina), Borut Pavlič (viola) i Željko Ivović (violončelo), ekipa portala volimzrenjanin.com ispratila je i ovaj događaj.

gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 001
Gudački kvartet “Il Belpaese”
gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 002
Gudački kvartet “Il Belpaese”

Gudački kvartet “Il Belpaese” osnovan je 2011. godine, kada njegovi članovi koji godinama zajedno sviraju u različitim kamernim sastavima i orkestrima u zemlji i inostranstvu, dolaze na ideju da formiraju i svoj sastav. Tako iskustva i koncertnu praksu prenose u ovaj ansambl, što im daje još više prostora za muziciranje ali i omogućava stvaranje prepoznatljivog stila.

Na programu su bila dela Dejana Despića, Ane Kazimić, Ivane Stefanović i Aleksandre Vrebalov. Koncert je podržao SOKOJ iz Fonda za kulturna davanja, a ulaz je bio besplatan.

Svi članovi kvarteta su obrazovani muzičari i pored rada u ovom ansamblu sviraju i u našim najboljim institucionalizovanim orkestrima, ali se bave i pedagoškim radom u obrazovnim i visokoobrazovnim muzičkim institucijama, ne samo u Novom Sadu, već i šire.

Na svom repertoaru imaju najpoznatije gudačke kvartete kompozitora kao što su Dvoržak, Mendelson, Hajdn, Šostakovič, Mocart, Betoven…kao i mnoga dela domaćih kompozitora.

U aprilu 2014. Godine učesnici su internacionalnog muzičkog festivala ”Evmelia“ u Grčkoj, gde su ostvarili zapažen nastup sa delima Dvoržaka i u saradnji sa pijanistkinjom iz Belgije Katia Veekmans. U junu 2014. održavaju niz koncerata u Italiji, regija Lombardija, zahvaljujući saradnji sa ”Parco Adda Nord”.
gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 010
Gudački kvartet “Il Belpaese”
gudacki kvartet il belpaese zrenjanin 006
Gudački kvartet “Il Belpaese”

Pohađali su brojne seminare od kojih se mogu izdvojiti Master Class poznatog američkog gudačkog kvarteta ”Amernet” kao i Master Class Davida Harringtona osnivača i prve violine ”Kronos” kvarteta.

U sklopu Kotor Art festivala 2014. godine, izvode gudački kvartet ”Play Strindberg” kompozitorke Ivane Stefanović. Iste godine postaju vođe orkestra Kotor Art festivala. U aprilu 2015. godine, nastupaju na SOMUS-u (Somborske muzičke svečanosti) takođe sa delom ”Play Strindberg”. Juna 2015. u okviru ”International Parks Festival”održavaju četiri koncerta u Italiji (Trezzo sull’Adda i Cassano d’Adda).

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022