Most na suvom, jedini most na svetu koji je pre 38 godina ostao bez svoje reke [FOTO]

Zrenjanin - Most na suvom

Zrenjanin s pravom nosi epitet “Grad mostova”, jer je reku premostilo čak deset mostova, u svim delovima grada. Most na suvom je most u Zrenjaninu, ispod koga je nekada tekao rukavac Begeja, koji zatrpan 1985. godine, tako da danas ispod njega ne postoji vodena površina.

Most je izgrađen 1962. godine po projektu inženjera Rade Janjatova, kao viseći most. Namena mu je bila da poveže centar Zrenjanina sa gradskim kvartom Mala Amerika. Dva noseća stuba, jedan na severnoj, a drugi na južnoj strani, napravljeni su od armiranog betona. Severni stub je u obliku obeliska i njegova visina je 23 metra, dok je južni stub u obliku slova A, a visina iznosi 16 metara. Noseći kabl se sastoji od 102 čelične žice.

1985. godine, gradske vlasti odlučuju da zatrpaju rukavac Begeja na kojem se most nalazi, i od njega naprave tri jezera. Nasip između dva jezera izgrađen je tačno na mestu mosta. Tako je 23 godine posle izgradnje, most izgubio svoju namenu.

2023. godine, 38 godine od kada je most ostao bez reke, Most na suvom i dalje stoji, iako zarđao i u lošem stanju. Gradske vlasti planirale su da most sruše, jer više ne služi nameni a i zbog bezbednosnih razloga. Neki građani smatraju da je Most na suvom postao ironični simbol Zrenjanina i da ne bi trebao da bude srušen, kao jedini most na svetu koji je na suvom.

fotografije mosta u ovoj objavi su nastale 01.09.2023. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

10 Comments

    • Popraviti ga, ofarbati, staviti neko divno osvetljenje, a gore kafić ili restoran sa nekoliko stolova i sa pogledom na jezero, a sa druge strane pogled na najlepši zalazak Sunca, to nigde nema, ni jedan grad nema tako nešto…. Naravno stolovi i deo restorana da bude i dole.

  1. Možda neki restoran ili možda neki prostor za neke izložbe. kad smo već kod restorana zamislite da imamo jedan na vrhu vodotornja sa pogledom na ceo grad 🙂

    • Dobra ideja,samo u ovom gradu više vole da sve propada nego da se očuva to što imamo. Bruka i sramota kako vodotoranj propada, da ne pričamo o drugim zgradama koje pripadaju….

  2. Nije jedini. U Okolici (opština Kovin) most Marije Terezije je takođe ostao bez svoje reke.

  3. Nije jedini. U Pločici (opština Kovin) je most Marije Terezije ostao bez svoje reke.

  4. Most je bio isklj za pešake i po meni neviđeni promašaj jer iz male Amerike do hotela Vojv si komotno dolazio prelazeći most u centru grada.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px