Zrenjanin je nekada bio „grad bioskopa“ i mnogi poznati svetski režiseri snimali su na ovim prostorima!

Zrenjanin - grad bioskopa

Pored toga što je Zrenjanin bio grad bioskopa, bio je i nezaobilazno mesto za snimanje filmova, naročito tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Mnogi domaći i strani koprodukcijski filmovi poznatih režisera i producenata poput Alberta Latuade, De Laurentisa, Viljema Diterlea i drugih, snimani su na ovim prostorima, a u njima su  često učestvovale i glumačke zvezde tog vremena poput naše Bebe Lončar, ali i drugih svetskih imena kao što su Džon Forsajt, Stiv Rivs, Silvana Mangano, Rosana Skijafino, Kurt Jirgens i drugi.

narodni muzej zrenjanin bioskop
Na fotografiji iz Istorijskog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin vidi se scena sa snimanja filma „Trofej“.

U ambijentu banatske ravnice snimani su eksterijeri u okolini Ečke, Melenaca, Aradca, Stajićeva, Perleza, Čente i dr. Posebno je bila zanimljiva Tiganjica, na kojoj je snimano čak pet filmova – „Dubrovski“, „Mongoli“, „Troja“, „Ognjem i mačem“ i „Legenda o Eneji“.

Pored pomenutih filmova na ovim prostorima su u periodu od pedesetih do kraja sedamdesetih godina snimana mnoga dela domaće produkcije poput „Osme ofanzive“, filma „Demoni“, itd.

Jedno od značajnijih ostvarenja domaće produkcije koje je snimano u Zrenjaninu jeste i film „Trofej“, reditelja Karolja Vičeka, koji je dobio Zlatnu arenu u Puli 1979. godine. Premijera ovog filma u Balkanu bila je 28. decembra 1979. godine, a velika zainteresovanost publike bila je opravdana ne samo zbog toga što je film sniman u našem gradu, nego što su u njemu glavne uloge tumačili neki od zrenjaninskih glumaca, poput Marinka Šebeza i drugih.

Na fotografiji (gore) iz Istorijskog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin vidi se scena sa snimanja filma „Trofej“.

#muzeji #narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #zrenjanin #muzej #banat #gradzrenjanin #vojvodina #ICOMSerbia #Srbija #serbia #leto #istorija #bioskop #bioskopi #cinemahistory #film #snimanjefilma

izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022