Zrenjanin i Taraš domaćini 19. susreta mreže “Evropskih sela roda”

Taraš – Evropsko selo roda

Podelite vest

Zrenjanin i Taraš domaćini 19. susreta mreže “Evropskih sela roda” - za očuvanje prirodnih vrednosti i promociju našeg grada i okruženja

Grad Zrenjanin i naseljeno mesto Taraš domaćini su 19. susreta mreže evropskih sela roda, tradicionalnog okupljanja koje inicira nemačka fondacija za zaštitu životne sredine “EuroNatur”. 

Svake godine domaćin je druga država i neko od 15 evropskih sela roda koja su do sada ponela to priznanje. Taraš je postao član te porodice 2015. godine, kada je uspešno realizovao kandidaturu na nivou Srbije, u konkurenciji banatskih Sakula i sremskog Kupinova, a uz podršku Grada Zrenjanina i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svečanom otvaranju 19. susreta danas su, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, prisustvovali predstavnici sedam evropskih sela roda - iz Nemačke (Rihštat), Španije (Malpartida de Kaseres), Poljske (Tikocin), Grčke (Poros), Hrvatske (Čigoč), Mađarske (Nađbajom), Bugarske (Belozem) i domaćini iz Taraša, uz učešće čelnika Fondacije “EuroNatur” i Grada Zrenjanina.

Prisutne je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Rekao je da je Zrenjanin, po veličini teritorije koja mu administrativno pripada, drugi grad u Republici Srbiji i da su u sastavu grada 22 seoska naselja, svako na svoj način zanimljivo i specifično.

– Kada vam kažem da je između dva naša najudaljenija sela, na severu i jugu, rastojanje čak 60 kilometara, onda možete da shvatite koliko tu ima i prirodnog bogatstva, različitog biljnog i životinjskog sveta – istakao je i dodao da kroz teritoriju Zrenjanina protiču čak četiri reke, da je tu i nekoliko manjih jezera, kao i prirodnih rezervata, poput Carske bare i Ritova donjeg Potisja. 

Još je rekao da je Zrenjanin grad sa najgušćom rečnom mrežom u svojoj okolini i da je prirodno da u takvom okruženju ima i predela u kom obitavaju brojne vrste ptica, te da sve to nameće i poseban ekološki pristup. Napomenuo je da je upravo Taraš iskoristio taj svoj prirodni položaj, uz reku Tisu, i posebnu pažnju posvetio upravo rodama, kao nekom svom zaštitnom znaku. 

Izvor i opširnije: Grad Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px