Zrenjanin i Taraš domaćini 19. susreta mreže “Evropskih sela roda”

Taraš – Evropsko selo roda

Podelite vest

Zrenjanin i Taraš domaćini 19. susreta mreže “Evropskih sela roda” - za očuvanje prirodnih vrednosti i promociju našeg grada i okruženja

Grad Zrenjanin i naseljeno mesto Taraš domaćini su 19. susreta mreže evropskih sela roda, tradicionalnog okupljanja koje inicira nemačka fondacija za zaštitu životne sredine “EuroNatur”. 

Svake godine domaćin je druga država i neko od 15 evropskih sela roda koja su do sada ponela to priznanje. Taraš je postao član te porodice 2015. godine, kada je uspešno realizovao kandidaturu na nivou Srbije, u konkurenciji banatskih Sakula i sremskog Kupinova, a uz podršku Grada Zrenjanina i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svečanom otvaranju 19. susreta danas su, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, prisustvovali predstavnici sedam evropskih sela roda - iz Nemačke (Rihštat), Španije (Malpartida de Kaseres), Poljske (Tikocin), Grčke (Poros), Hrvatske (Čigoč), Mađarske (Nađbajom), Bugarske (Belozem) i domaćini iz Taraša, uz učešće čelnika Fondacije “EuroNatur” i Grada Zrenjanina.

Prisutne je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Rekao je da je Zrenjanin, po veličini teritorije koja mu administrativno pripada, drugi grad u Republici Srbiji i da su u sastavu grada 22 seoska naselja, svako na svoj način zanimljivo i specifično.

– Kada vam kažem da je između dva naša najudaljenija sela, na severu i jugu, rastojanje čak 60 kilometara, onda možete da shvatite koliko tu ima i prirodnog bogatstva, različitog biljnog i životinjskog sveta – istakao je i dodao da kroz teritoriju Zrenjanina protiču čak četiri reke, da je tu i nekoliko manjih jezera, kao i prirodnih rezervata, poput Carske bare i Ritova donjeg Potisja. 

Još je rekao da je Zrenjanin grad sa najgušćom rečnom mrežom u svojoj okolini i da je prirodno da u takvom okruženju ima i predela u kom obitavaju brojne vrste ptica, te da sve to nameće i poseban ekološki pristup. Napomenuo je da je upravo Taraš iskoristio taj svoj prirodni položaj, uz reku Tisu, i posebnu pažnju posvetio upravo rodama, kao nekom svom zaštitnom znaku. 

Izvor i opširnije: Grad Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022