Zrenjanin i Jentaj (NR Kina) postali bratski gradovi

Zrenjanin - Jentaj (NR Kina)

Gradonačelnici Zrenjanina i Jentaja (Narodna Republika Kina) Simo Salapura i Dženg Dejen potpisali su danas Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa, u okviru Dijaloga na visokom nivou između Autonomne pokrajine Vojvodine i kineske provincije Šandong, kojoj Jentaj teritorijalno pripada. Zrenjanin i Jentaj postali su tako bratski gradovi koji su se, nakon prijateljskih pregovora, složili oko uspostavljanja prijateljskih odnosa, a u cilju unapređenja prijateljstva i međusobnog razumevanja građana, kao i daljeg učvršćivanja i razvoja prijateljske saradnje dva grada, u skladu sa principima navedenim u zajedničkoj izjavi Narodne Republike Kine i Republike Srbije o uspostavljanju strateškog partnerstva.

Obe strane su se složile da će na bazi ravnopravnosti, prijateljstva i zajedničkih interesa, zajedno promovisati prijateljsku komunikaciju između dva grada i aktivno sprovoditi razmene od zajedničkog interesa i saradnje u oblastima industrije, poljoprivrede, trgovine, nauke, turizma, kao i u drugim sferama.

Sporazum je istovremeno potpisan u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu i u Jentaju, uz on-lajn ceremoniju, kojoj su prisustvovali Njena ekselencija Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, viceguverner provincije Šandong Đi Binčang, kao i drugi visoki zvaničnici te kineske oblasti, te predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Čedomir Božić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Obraćajući se ovim povodom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da Grad Zrenjanin daje važan doprinos razvoju međusobnih odnosa i saradnje između Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, Provincije Šandong i Narodne Republike Kine.

„Posebno mi je drago i što ovom prilikom potpisujemo Sporazum o bratimljenju između grada Jentaja i grada Zrenjanina, čime otvaramo nove, slobodno mogu reći, istorijske stranice saradnje između naših gradova, pokrajina i naroda. Iako se po veličini, broju stanovnika i ekonomskim parametrima ne možemo porediti s velikim kineskim gradom, siguran sam i uveren da Zrenjanin ima šta da ponudi Jentaju u brojnim oblastima saradnje, u kulturi, sportu, ekonomiji. Kao jedan od najznačajnijih centara Republike Srbije u ovom trenutku privrednog razvoja i zamaha, Zrenjanin je domaćin najvećoj direktnoj stranoj investiciji u našoj zemlji, kineskoj kompaniji “Linglong”, koja završava gradnju zaista impresivnog kompleksa u našoj industrijskoj zoni“, rekao je gradonačelnik i ukazao na još neke momente važne za ovaj sporazum.

„Zrenjanin je grad star sedam vekova. Kontinuitet njegovog razvoja nikada nije prekidan i to je danas sredina sa dugom i bogatom tradicijom u mnogim segmentima ljudskog delovanja. Saradnja s našim prijateljima iz Kine doneće nove mogućnosti i razvojne perspektive. U tom smislu pristupamo potpisivanju ovog sporazuma, sa željom da bratski i prijateljski odnosi između Jentaja i Zrenjanina budu iskreni, dugotrajni i uspešni”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Tokom današnjeg on-lajn skupa, Đi Binčang, viceguverner provincije Šandong i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, potpisali su i Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između provincije Šandong i AP Vojvodine. Predviđen je i sastanak na temu saradnje u oblasti poljoprivrede.

„Ovo je prvi korak ka uspostavljanju konkretne saradnje između AP Vojvodine i provincije Šandong u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Odnosi Srbije i NR Kine razvijaju se u svim pravcima. Naši predsednici Aleksandar Vučić i Si Điping zacrtali su planove koji se pre svega odnose na ekonomsku saradnju i razvoj, i mi na ovaj način dajemo doprinos njihovoj realizaciji“, rekao je Mirović i dodao da je Srbija u svemu, posebno u razvoju ekonomskih odnosa, pouzdan partner i saveznik NR Kine.

On je istakao da Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Srbije, već godinama intenzivira veze sa kineskim provincijama, a da o tome najbolje govori podatak da Pokrajinska vlada ima potpisane dokumente o saradnji sa sedam regiona u Kini.

„Vojvodina je poljoprivredna regija, ali ujedno i centar savremenih industrijskih tehnologija. Očekujemo da ovim dokumentom ojačamo saradnju sa provincijom Šandong, produbimo odnose naše dve pokrajine, ali i da privučemo nove investicije u Vojvodinu“, rekao je Mirović.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo navela je ovom prilikom da je Kina treći trgovinski partner Srbije po obimu razmene, ocenjujući da veze na lokalnom i pokrajinskom nivou imaju poseban značaj u sveobuhvatnim odnosima dveju zemalja.

Viceguverner Binčang ocenio je da se poslednjih nekoliko godina kinesko-srpski odnosi razvijaju veoma dobro, istakavši uverenje da će potpisani dokument biti novi pokretač saradnje.

Novi bratski grad Zrenjanina, Jentaj, smešten je na poluostrvu okruženom Žutim morem i  zauzima površinu od 13,7 hiljada kvadratnih kilometara, na kojoj živi 6,9 miliona stanovnika. Udaljen je oko 650 kilometara od glavnog kineskog grada, Pekinga. Luka Jentaj najveća je u provinciji Šandong, sa izvoznom zonom koja se prostire na ukupno 120.000 kvadratnih metara hala i 40.000 m2 carinskih magacina. Jedna je od prvih industrijskih zona u Kini, sa oko 115.000 zaposlenih i bruto dohotkom po glavi stanovnika od 8.700 EUR. Pretežno je poljoprivredni grad, poznat po proizvodnji voća i vinogradarstvu.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px