Zrenjanin i Jentaj (NR Kina) postali bratski gradovi

Zrenjanin - Jentaj (NR Kina)

Gradonačelnici Zrenjanina i Jentaja (Narodna Republika Kina) Simo Salapura i Dženg Dejen potpisali su danas Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa, u okviru Dijaloga na visokom nivou između Autonomne pokrajine Vojvodine i kineske provincije Šandong, kojoj Jentaj teritorijalno pripada. Zrenjanin i Jentaj postali su tako bratski gradovi koji su se, nakon prijateljskih pregovora, složili oko uspostavljanja prijateljskih odnosa, a u cilju unapređenja prijateljstva i međusobnog razumevanja građana, kao i daljeg učvršćivanja i razvoja prijateljske saradnje dva grada, u skladu sa principima navedenim u zajedničkoj izjavi Narodne Republike Kine i Republike Srbije o uspostavljanju strateškog partnerstva.

Obe strane su se složile da će na bazi ravnopravnosti, prijateljstva i zajedničkih interesa, zajedno promovisati prijateljsku komunikaciju između dva grada i aktivno sprovoditi razmene od zajedničkog interesa i saradnje u oblastima industrije, poljoprivrede, trgovine, nauke, turizma, kao i u drugim sferama.

Sporazum je istovremeno potpisan u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu i u Jentaju, uz on-lajn ceremoniju, kojoj su prisustvovali Njena ekselencija Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, viceguverner provincije Šandong Đi Binčang, kao i drugi visoki zvaničnici te kineske oblasti, te predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Čedomir Božić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Obraćajući se ovim povodom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da Grad Zrenjanin daje važan doprinos razvoju međusobnih odnosa i saradnje između Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, Provincije Šandong i Narodne Republike Kine.

„Posebno mi je drago i što ovom prilikom potpisujemo Sporazum o bratimljenju između grada Jentaja i grada Zrenjanina, čime otvaramo nove, slobodno mogu reći, istorijske stranice saradnje između naših gradova, pokrajina i naroda. Iako se po veličini, broju stanovnika i ekonomskim parametrima ne možemo porediti s velikim kineskim gradom, siguran sam i uveren da Zrenjanin ima šta da ponudi Jentaju u brojnim oblastima saradnje, u kulturi, sportu, ekonomiji. Kao jedan od najznačajnijih centara Republike Srbije u ovom trenutku privrednog razvoja i zamaha, Zrenjanin je domaćin najvećoj direktnoj stranoj investiciji u našoj zemlji, kineskoj kompaniji “Linglong”, koja završava gradnju zaista impresivnog kompleksa u našoj industrijskoj zoni“, rekao je gradonačelnik i ukazao na još neke momente važne za ovaj sporazum.

„Zrenjanin je grad star sedam vekova. Kontinuitet njegovog razvoja nikada nije prekidan i to je danas sredina sa dugom i bogatom tradicijom u mnogim segmentima ljudskog delovanja. Saradnja s našim prijateljima iz Kine doneće nove mogućnosti i razvojne perspektive. U tom smislu pristupamo potpisivanju ovog sporazuma, sa željom da bratski i prijateljski odnosi između Jentaja i Zrenjanina budu iskreni, dugotrajni i uspešni”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Tokom današnjeg on-lajn skupa, Đi Binčang, viceguverner provincije Šandong i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, potpisali su i Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između provincije Šandong i AP Vojvodine. Predviđen je i sastanak na temu saradnje u oblasti poljoprivrede.

„Ovo je prvi korak ka uspostavljanju konkretne saradnje između AP Vojvodine i provincije Šandong u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Odnosi Srbije i NR Kine razvijaju se u svim pravcima. Naši predsednici Aleksandar Vučić i Si Điping zacrtali su planove koji se pre svega odnose na ekonomsku saradnju i razvoj, i mi na ovaj način dajemo doprinos njihovoj realizaciji“, rekao je Mirović i dodao da je Srbija u svemu, posebno u razvoju ekonomskih odnosa, pouzdan partner i saveznik NR Kine.

On je istakao da Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Srbije, već godinama intenzivira veze sa kineskim provincijama, a da o tome najbolje govori podatak da Pokrajinska vlada ima potpisane dokumente o saradnji sa sedam regiona u Kini.

„Vojvodina je poljoprivredna regija, ali ujedno i centar savremenih industrijskih tehnologija. Očekujemo da ovim dokumentom ojačamo saradnju sa provincijom Šandong, produbimo odnose naše dve pokrajine, ali i da privučemo nove investicije u Vojvodinu“, rekao je Mirović.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo navela je ovom prilikom da je Kina treći trgovinski partner Srbije po obimu razmene, ocenjujući da veze na lokalnom i pokrajinskom nivou imaju poseban značaj u sveobuhvatnim odnosima dveju zemalja.

Viceguverner Binčang ocenio je da se poslednjih nekoliko godina kinesko-srpski odnosi razvijaju veoma dobro, istakavši uverenje da će potpisani dokument biti novi pokretač saradnje.

Novi bratski grad Zrenjanina, Jentaj, smešten je na poluostrvu okruženom Žutim morem i  zauzima površinu od 13,7 hiljada kvadratnih kilometara, na kojoj živi 6,9 miliona stanovnika. Udaljen je oko 650 kilometara od glavnog kineskog grada, Pekinga. Luka Jentaj najveća je u provinciji Šandong, sa izvoznom zonom koja se prostire na ukupno 120.000 kvadratnih metara hala i 40.000 m2 carinskih magacina. Jedna je od prvih industrijskih zona u Kini, sa oko 115.000 zaposlenih i bruto dohotkom po glavi stanovnika od 8.700 EUR. Pretežno je poljoprivredni grad, poznat po proizvodnji voća i vinogradarstvu.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022