Danas se obeležava Evropski dan parkova – briga o parkovima i u Zelenoj agendi grada Zrenjanina

Zrenjanin – Evropski dan parkova

Danas se obeležava Evropski grad parkova koji je Federacija nacionalnih parkova Evrope proglasila kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj zelenih površina.

Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine. Povodom 24. maja, Evropskog dana parkova, JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin i Grad Zrenjanin ukazuju na značaj zelenih površina, potrebu za njihovim održavanjem i obnavljanjem i najavljuju nove aktivnosti usmerene ka tome, kao nastavak brojnih akcija već realizovanih u toku ove i prošle godine godine.

Programom održavanja javnih zelenih površina, koji odlukom lokalne samouprave sprovodi JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, obuhvaćeno je više parkovskih površina i posebnih lokacija: Karađorđev park, Plankert, Čokliget, Spomen park “Bagljaš”, Železnički park, Putnikovo, Šećeranski park, Titov gaj, Brankovan, Park mladosti, izletište Šumica i Trg Dositeja Obradovića.

Redovno sakupljanje otpada, košenje trave, odnošenje lišća, sanitarna seča, okopavanje i orezivanje sadnog materijala i sadnja sezonskog cveća aktivnosti su koje se realizuju u parkovima. Održavanje parkova i ozelenjavanje, koje podrazumeva i podizanje novih drvoreda u ulicama i oplemenjivanje pojedinih javnih površina, ove godine je rezultiralo nizom prigodnih akcija, u kojima su, osim Grada Zrenjanina, učestvovali i naši sugrađani, građanska udruženja i društveno-odgovorne kompanije. Zelene površine i zdravi drvoredi predstavljaju „pluća“ zdrave sredine, njihovim redovnim održavanjem se postiže i stvaranje prijatnog ambijenta javnih prostora u kojima građani provode svoje slobodno vreme.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Grada Zrenjanina i JKP „Čistoća i zelenilo“ pokrenut je projekat, u okviru kojeg je bilo opredeljeno preko 20 miliona dinara za ozelenjavanje parka Putnikovo i gde je zasađeno više od tri stotine sadnica.

U karađorđevom parku sprovedena je rekonstrukcija zelenila u sklopu druge faze projekta, u Spomen parku na Bagljašu zasađene nove sadnice, kao i u Parku pored železničke stanice.

Uskoro predstoji potpisivanje ugovora o izvođenju radova na projektu “Rekonstrukcija zelenila Karađorđevog parka u Zrenjaninu-faza II”. Vrednost projekta je oko 7 miliona dinara. Početak radova se očekuje na jesen 2023.godine, po završetku vegetacije, a završetak radova do kraja 2023.godine.

U planu je i sanacija i rekonstrukcija najstarijeg parka – „Plankove bašte“, za šta je urađen projekat, a realizuju ga Grad Zrenjanin i Unija poslodavaca Zrenjanin. Kako je predviđeno, u tom parku biće postavljeno i novo dečije igralište.

Podsećanja radi, iz programa ozelenjavanja Grada Zrenjanina u toku 2022. godine zasađeno je ukupno 1.385 sadnica, a kako bi se oblast ekologije dodatno unapredila na predlog gradonačelnika u našem gradu formiran je „Zeleni savet“ i urađena „Zelena agenda“ u kojoj značajno mesto zauzima i briga o zrenjaninskim parkovima.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px