Uručene nagrade “Nestor Dimitrijević” za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja

Zrenjanin - Nagrada “Nestor Dimitrijević”

Nagrada “Nestor Dimitrijević”, koju je Grad Zrenjanin nedavno ustanovio, dodeljena je danas prvim laureatima, na svečanosti održanoj u Gradskoj kući. Nagrada se dodeljuje za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja, u sedam kategorija, a dobitnici su:

– Maja Šujica, stručni saradnik za fizičko vaspitanje u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin
(u kategoriji: stručni saradnik u predškolskoj ustanovi);
– Lidija Kevrešan, vaspitač u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin
(u kategoriji: vaspitač u predškolskoj ustanovi ili u predškolskoj grupi pri osnovnoj školi);
– Ivana Šuput, master učitelj u OŠ “Dr Boško Vrebalov” Melenci
(u kategoriji: nastavnik razredne nastave u osnovnoj školi);
– Vesna Petrović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ “Petar Petrović Njegoš”
(u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u osnovnoj školi);
Edi Daruši, profesor filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji
(u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u srednjoj školi);
– Aleksandra Subotić, pedagog u Zrenjaninskoj gimnaziji
(u kategoriji: psiholog u osnovnoj ili srednjoj školi ili pedagog u osnovnoj ili srednjoj školi);
– Prof. dr Jelena Stojanov, profesor na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” Zrenjanin
(u kategoriji: profesor visoke škole strukovnih studija ili profesor fakulteta).

Njima je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio povelje, a pripada im i novčana nagrada, u skladu s Odlukom o ustanovljenju nagrade. Čestitajući im na priznanju, gradonačelnik je poručio dobitnicima nagrade i prisutnim u Baroknoj sali Gradske kuće da danas počinje jedna lepa tradicija i da se po prvi put dodeljuje nagrada čije pokretanje ima višestruku simboliku i značaj.

– Nagradu dodeljujemo onima koji na svojim leđima nose teret obrazovanja, i dece i mladih, od predškolskog uzrasta do fakulteta i njom želimo da još jednom ukažemo na značaj vaspitanja i obrazovanja, kao važnog stuba društva, da pokušamo da mu damo dodatni impuls i energiju. U okviru ingerencija Grada Zrenjanina je održavanje i ulaganje u 33 školska i 20 predškolskih objekata, stalo nam je kako funkcionišu i 9 srednjih škola, visoka škola strukovnih studija, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin”, dobili smo sredstva za izgradnju novog vrtića na Bagljašu, radimo projekat za novu srednju školu, ali obrazovanje ne čine zgrade i objekti, već zaposleni u njima, profesori, nastavnici, učitelji, pegagozi, stručni saradnici, i ovo je naša simbolična zahvalnost i znak pažnje ljudima koji vaspitavaju i obrazuju našu decu, našu mladost i našu budućnost – istakao je.  

Gradonačelnik je još rekao i da nagrada nosi simboliku nečega čega ne smemo da se odreknemo, kroz negovanje kulture sećanja na naše znamenite sugrađane i na dobra dela koja su činili u prošlosti našeg grada, a jedan od njih jeste upravo i Nestor Dimitrijević. Izrazio je i uverenje da će delo i lik Nestora Dimitrijevića nastaviti da žive kroz ovu nagradu.

Načelnica Školske uprave za Banat Ministarstva prosvete Republike Srbije Snežana Oluški Vlačić poručila je da prosveta ni u jednom periodu nije poznavala neka laka vremena.

– Raditi s ljudima je teško, a raditi s decom i mladima je ne samo teško, već i krajnje odgovorno, jer su upravo vaspitači, učitelji, nastavnici, stručni saradnici, profesori ti koji svojim rečima, empatijom, znanjem, požrtvovanošću, saradnjom s roditeljima, podrškom i ljubavlju oblikuju buduće mlade ljude, učeći ih da je znanje moć i da je znanje, uz empatiju i podršku, trilogija koja stvara lepši svet, svet koji podržava prave vrednosti i neku ideju celoživotnog učenja – istakla je Oluški Vlačić, uz čestitke nagrađenima. 

Dodala je da Nestor Dimitrijević nije bio učenjak, ali je bio veliki filantrop i upravo su se, zahvaljujući njegovoj zadužbini, iškolovali izuzetni mladi ljudi, među kojima su bili i potonje istaknute ličnosti, dr Vasa Savić, dr Emil Gavrila, Đorđe Mandrović, Aleksandar Sandić i mnogi drugi. 

Besedu o Nestoru Dimitrijeviću, koju je napisao Milan Bjelogrlić, pročitala je Anastasija Radosav, učenica trećeg razreda Zrenjaninske gimnazije, dok se u ime nagrađenih biranim rečima zahvalio Edi Daruši. 

Svečanost je nastupom uveličao vokalni kvartet “Vita Brevis”, koji čine Vilma Dutina, Zorica Kozlovački, Tatjana Ivanica i Aniko Gardinovački, a moderator današnjeg programa bio je zrenjaninski glumac Milan Kočalović.

Nestor Dimitrijević (Veliki Bečkerek, 1782 – Veliki Bečkerek, 1856) bio je trgovac, ugledni građanin Velikog Bečkereka i veliki prosvetni dobrotvor, osnivač Zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, za školovanje siromašnih i vrednih učenika i studenata. Pomagao je siromašne đake i odećom i novcem, a bio je i donator srpske pravoslavne crkvene opštine u Bečkereku. Dugo godina bio je i član Opštinskog odbora i gradski senator. Sahranjen je na Tomaševačkom groblju u Zrenjaninu.

Pre svečanosti, u Aleji velikana u Karađorđevom parku, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević položili su venac na obnovljenu spomen-bistu Nestora Dimitirijevića, odavši mu počast i izrazivši zahvalnost i na ovakav način. To će se činiti i narednih godina, na dan dodele nagrade, a povodom dana rođenja Nestora Dimitrijevića, 14. oktobra.

Tekst: zrenjanin.rs foto: volimzrenjanin.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px