KONAČNO: Zrenjanin dobio NOVI CT SKENER – uskoro i MAGNETNA REZONANCA!

Zrenjanin – CT SKENER I MAGNETNA

Gradonačelnik posetio Opštu bolnicu "dr Đorđe Joanović" - za unapređenje zdravstvene zaštite kardioloških bolesnika u 2023. godini Grad izdvojio 2,5 miliona dinara

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura , zajedno sa članom Gradskog veća Miletom Kovačevićem, posetio je danas Opštu bolnicu „dr Đorđe Joanović“.

Tom prilikom održan je radni sastanak sa direktorom te zdravstvene ustanove Igorom Kitareskuom i pomoćnikom direktora za nemedicinske poslove Srđanom Kalnakom, a zatim su obišli Radiološko odeljenje gde je smešten novi CT aparat, kao i prostor nekadašnjeg porodilišta na kome će biti izgrađen prostor za magnetnu rezonancu.

poseta bolnici ct 007

Gradonačelnik je podsetio na to da su zaključkom koji je odobrila Skupština grada odobreno učešće grada Zrenjanina u realizaciji projekta Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin za unapređenje zdravstvene zaštite kardioloških bolesnika u iznosu od 2.500.000 dinara u 2023. godini.

– U sklopu sprovođenja mera za brigu o javnom zdravlju na teritoriji Grada Zrenjanina, opredeljena su novčana sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara za rešavanje urgentnih problema kada su u pitanju kardiološki pacijenti. Postoji lista čekanja za kardiološke pacijente na kojoj je sada od 200 do 250 ljudi i  očekujemo da sa ovim sredstvima i angažovanjem stručnjaka van zrenjaninske bolnice tu listu svedemo na nulu, za oko šest meseci. To će biti veliki doprinos unapređenju zdravlja i kvaliteta lečenja u našoj bolnici – rekao je gradonačelnik Salapura. 

Podsetio je i na činjenicu da su do prošle godine prosečna ulaganja u bolnicu iznosila oko 40 miliona dinara, a da je prošle godine izdvojeno rekordnih 120 miliona dinara.

– Na tom se zahvaljujemo Pokrajinskoj Vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo što su na taj način zrenjaninsku bolnicu prepoznali kao važan resurs za lečenje pacijenata sa teriotorije srednjeg Banata – rekao je on.

Saradnju Grada Zrenjanina i Opšte bolnice „dr Đorđe Joanović“ ocenio je kao dobru i istakao da se ona posebno intenzivirala u korona – periodu kada se komunikacija odvijala gotovo svakodnevno i ticala se nabavke regulatora za kiseonik, logistike, primanja najtežih pacijenata i rešavanja problema nastalih usled epidemije.

Ukazao je i da je Grad Zrenjanin prošle godine donirao aparat za inseminaciju obezbeđen sredstvima iz gradskog budžeta, koji će odeljenjima urologije i ginekologije služiti da unaprede inseminaciju i pripremu za veštačku oplodnju, kao i regulatore kiseonika, koji su pacijentima mnogo značili u periodu kovida, kako bi imali dovoljno kiseonika u svakom trenutku, pa se bolnica mogla podičiti da nijedan bolesnik nije ostao bez adekvatne kiseonične podrške tokom tog teškog perioda.

Pored toga, naveo je, Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin kroz podršku Kompanije NIS za nabavku ultrazvučnog aparata sa tri sonde, dodeljeno je 6,5 miliona dinara. 

– Sada radimo na veoma važnoj stvari, a to je dobijanje magnetne rezonance koju Zrenjanin nikada nije imao, posle nekoliko pokušaja, ove godine očekujemo da se taj veliki projekat reši i da imamo još bolji kvalitet lečenja na teritoriji srednjeg Banata – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura.

Igor Kitaresku je zahvalio gradonačelniku Salapuri i Skupštini grada na donetoj odluci kojom je 2,5 miliona dinara opredeljeno za oblast interventne kardiologije. 

– U pitanju je implementacija pejsmejkera gde će profesor Kovačević nastaviti da dolazi u zrenjaninsku bolnicu i ugrađuje trajne pejsmejkere i tu više nemamo listu čekanja jer on to kontinuirano radi već godinu dana, a istovremeno, najveći deo sredstava biće upotrebljen u drugu oblast interventne kardiologije, a to je dolazak interventnih kardiologa iz IKVBV Sremska Kamenica ili Kliničkog centra Srbije za ugradnju pejsmejkera srca. Da pojasnim, tu se radi o listi čekanja za mikro oštećenja srca, znači Non – stemi infarkte i pripremu za valvularnu kardiohirurgiju. Ta lista danas broji oko 200 bolesnika što je oko šest meseci čekanja. Mi i dalje Stemi infarkte, između 300 i 350 godišnje, to su veliki infarkti, šaljemo za Instit za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, jedan deo njih radimo kada nam angio sala radi četiri puta nedeljno u toku prepodnevnih sati, a manji inafrkti koji se po modernom shvatanju moraju kateterizirati rade se po listi čekanja . Nadamo se da ćemo je i ukinuti i da ćemo ući u miran period gde će bolesnici u najbržem roku biti rađeni – kazao je doktor Kitaresku.

izvor: zrenajnin.rs tekst: Ljiljana Stupar

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. predivna vest za bolnicu u zrenjaninu koja je dobila novi skener i koja će veoma brzo dobiti i magnetnu rezonancu pa pacijenti srednje banatskog okruga neće morati da idu za kamenicu već će biti zbrinuti u zrenjaninu kome je potrebno još dosta ulaganja u zdraVSTVO KOJE JE JE VEOMA BITNO ZA PACIJENTE I NARAVNO GRAD SREĆNO ZA NOVI SKENER

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px