Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” špalir narandžastih cipela

Zrenjanin - borba protiv nasilja nad ženama

Povodom početka kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” na trgu ispred Gradske kuće danas je postavljen špalir 19 narandžastih pari cipela kao simbol broja žena koje su u 2021. izgubile život od strane nekog člana porodice. 

14 dana aktivizma zrenjanin 039
“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Na kraju špalira postavljen je transparent na kome je pisalo “Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više“, što je slogan međunarodnog dana sećanja na žene žrtve porodičnog nasilja. 

14 dana aktivizma zrenjanin 002
“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Na svaku cipelu položen je narandžasti gerber, a cveće su položili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik Saša Santovac sa svojim saradnicima, načelnica Srednjovbanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i njegov zamenik Oliver Mitrović, kao i predstavnice Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite “Most” na čelu sa direktorkom Nevenom Montresor, odbornice Skupštine grada i poslanice u pokrajinskoj i republičkoj Skupštini. 

14 dana aktivizma zrenjanin 015
“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da se Zrenjanin i ove godine priključio globalnoj kapmanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja se organizuje u više od sto zemalja sveta i koja se završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

– U sklopu kampanje, i ove godine od 25. novembra do 10. decembra, kada je Međunarodni dan ljudskih prava, imaćemo različite akcije kojima ćemo ukazati na problem nasilja koji je prisutan u našem društvu. Ovih 19 narandžastih pari cipela simbol su broja žena koje su u 2021. godini izgubile život od strane nekog člana porodice, a ono što je važno jeste da o tome treba otvoreno pričati i svakodnevno, a o tom problemu možemo skretati pažnju široj javnosti organizovanjem ovakvih i sličnih akcija – rekao je gradonačelnik Salapura. 

14 dana aktivizma zrenjanin 006
“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *