Zrenjanin dobio 15 miliona dinara za sufinansiranje nabavke kamiona za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada!

Zrenjanin - Nabavka kamiona

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisali su juče u Pokrajinskoj vladi ugovor o sufinansiranju nabavke kamiona za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada. Gradu Zrenjaninu je na osnovu tog ugovora pripalo 15 miliona dinara, a sredstva za istu namenu u ukupnom iznosu od 60 miliona dinara dodeljena su i opštinama Pećinci, Nova Crnja i Žitište.

Resorni sekretarijat pokrenuo je konkurs za nabavku kamiona smećara, s ciljem da se ojača kapacitet lokalnih samouprava za upravljanje komunalnim otpadom.

„Na ovom konkursu smo podržali četiri lokalne samouprave u nabavci kamiona smećara, ali svakako u narednom  periodu planiramo da obezbedimo dodatna sredstva i raspišemo novi konkurs kako bi svaka lokalna samouprava u AP Vojvodini na adekvatan način mogla da zbrine komunalni otpad na svojoj teritoriji“, kazao je Erceg i podsetio na to da je i Ministarstvo životne sredine prethodno  donelo odluku o dodeli sredstava za nabavku kamiona smećara lokalnim samoupravama na teritoriji Pokrajine.

Erceg je najavio i to da će se od naredne sedmice nastaviti sa podelom kanti i kontejnera za sakupljanje mešovitog komunalnog otpada.

Kako je još istakao, Pokrajinski  sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine  će u narednom  periodu, što je stav novoformirane Pokrajinske vlade, maksimalnu pažnju posvetiti uspostavljanju infrastrukturnih objekata za upravljanje komunalnim otpadom. On je naglasio da je jedan od prioriteta smanjenje broja divljih deponija na području Vojvodine, i s tim u vezi najavio da će biti raspisan konkurs za njihovo uklanjanje.

Korisnici dobijenih sredstava naveli su da njihove lokalne samouprave ne bi mogle samostalno da realizuju nabavku ovakve opreme, koja će doprineti tome da pružanje usluga sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada bude na visokom nivou. Istakli su da će ova sredstva omogućiti brže odvoženje otpada, što će građanima doneti bolji kvalitet života.

Opšti cilj Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji grada Zrenjanina za period 2023-2033. godine je da se minimizira negativan uticaj otpada na životnu sredinu i da se poboljša efikasnost korišćenja resursa iz otpada.

Ključni cilj Lokalnog plana upravljanja otpadom je da doprinese održivom razvoju grada Zrenjanina, kroz uspostavljanje i razvoj sistema upravljanja otpadom, koji će kontrolisati nastajanje otpada, smanjiti uticaj produkcije otpada na životnu sredinu, poboljšati efikasnost resursa, omogućiti pravilan tok otpada do njegovog konačnog odlaganja na regionalnu deponiju, stimulisati investiranje i maksimizirati ekonomske mogućnosti koje nastaju iz otpada.

Unapređivanje sistema sakupljanja otpada podrazumeva i nabavku novih vozila za unapređenje delatnosti Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin.

Izvor i fotografije: Pokrajinska vlada – Pokrajinski sekretarijat za za urbanizam i zaštitu životne sredine

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px