Gradu Zrenjaninu 10 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju fekalne kanalizacije

Novi Sad - Rekonstrukcija fekalne kanalizacije

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisali su juče u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu ugovor namenjen finansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju dela fekalne kanalizacije na teritoriji grada Zrenjanina sa KTP-om (katastarsko-topografski plan) i elaboratom mehanike tla, vredan 10 miliona dinara.

Svečanost je održana povodom završetka konkursa za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta APV za 2023. godinu za finansiranje i sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama, na kom su sredstva dodeljena za projekte iz 12 lokalnih samouprava, u ukupnom iznosu od 50 miliona dinara. Uz Zrenjanin, sredstva su dodeljena i gradovima i opštinama Subotica, Stara Pazova, Nova Crnja, Ruma, Opovo, Sečanj, Žitište, Kanjiža, Senta, Titel i Bački Petrovac.

Gradu Zrenjaninu ovoga puta pripala su, pojedinačno, najveća sredstva, a biće iskorišćena za izradu planske dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju fekalne kanalizacione mreže na tri lokacije u gradu – ulicama Petefijevoj, Stražilovskoj i Banatskoj.

Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg, prilikom uručivanja ugovora, rekao je da će ovi projekti doprineti očuvanju životne sredine i povećanju kapaciteta lokalnih sredina u upravljanju otpadnim vodama.

“Od kada smo, kao Pokrajinski sekretarijat, pre nekoliko godina krenuli sa dodelom ovih sredstava, svakako smo načinili značajan korak da pomognemo jedinicama lokalne samouprave da urade predviđene projekte, ili ih dovedu do građevinske dozvole, s ciljem da saniraju određene “crne ekološke tačke”, kako bi im omogućili da dalje apliciraju za sredstva iz različitih kreditnih linija koje idu preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ove projekte, takođe, podržava i Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja.

Kada govorimo o zaštiti životne sredine, očekuju nas u narednom periodu konkursi za sredstva namenjena uklanjanju divljih deponija na teritoriji AP Vojvodine, zajedno sa Sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i u tu svrhu smo opredelili ukupno 380 miliona dinara.

Takvih deponija je trenutno registrovano oko 430, i on je smanjen u odnosu na neki prethodni period. Zato je bitno da uspostavimo regionalne sisteme za upravljanje otpadom”, naglasio je sekretar Erceg.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da Grad Zrenjanin dobija veliku podršku od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, upravo kada su ovakvi projekti u pitanju.

“U tri gradske ulice poboljšavamo infrastrukturu, kada je u pitanju fekalna kanalizacija, kojom je gradsko jezgro “pokriveno” sa 98 procenata, što je značajna pokrivenost, mrežu širimo i u nekoliko seoskih mesnih zajednica u prvom “prstenu” oko grada, imamo pripremljene projekte za izgradnju u Aradcu i Perlezu, a u pripremi je kapitalna investicija izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda, za koji očekujemo ove godine početak radova na gradilištu”, poručio je gradonačelnik Salapura.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px