Naša sugrađanka Zorica Kozlovački, član tima Srpske horske asocijacije u Litvaniji

Litvanija - Zorica Kozlovački

Od 17. do 20. novembra 2023. godine održala se Generalna skupština Evropske horske asocijacije – Evropa Kantat u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije i vikend saradnje članova i prijatelja ECA. Kao predstavnici Srpske horske asocijacije na ovom događaju su učestvovali: Predsednica Srpske horske asocijacije i član odbora Evropske horske asocijacije Tamara Adamov Petijević iz Novog Sada, Milan Radišić iz Sombora, Dunja Huzjan iz Novog Sada i naša sugrađanka Zorica Kozlovački, koja nam je prenela svoje utiske.

1. opening 2mpx (193 of 203)
Foto: Gabrielius Jauniškis

“Osim Generalne skupštine ECA ( European choral association) koju smo pratili, učestvovali smo u diskusijama na razne teme , pratili prezentacije događaja koji su se održali u protekloj godini i sa posebnim interesovanjem, onih koji su u planu da se održe sledeće godine. Sa velikim zadovoljstvom i uspehom prezentovali smo i Festival “Raspevani mostovi” koji će Srpska horska asocijacija organizovati 2024. u Novom Sadu. 

On je prepoznat kao veliki evropski događaj za sledeću godinu i podržan je od strane ECA. Više informacija o našem festivalu možete naći na sajtu Српска хорска асоцијација (cxa.rs) .

Vrlo zanimljive i šarolike su bile i teme o kojima smo sesijama diskutovali: “Rušenje prepreka” je bila tema koja se bavila premošćavanjem jaza između profesionalaca i amatera, koncipiranjem programa koji sadrži različite žanrove, prevazilaženjem distance između hora i publike…

U temi ”Rodna raznolikost u horskom sektoru” imali smo priliku da razmenimo mišljenja o starim i novim izazovima u okviru rodne ravnopravnosti koji se kako u društvu reflektuju i na horski  sektor.

Na sesiji “Potrebe nacionalnih i regionalnih horskih asocijacija” članovi naše delegacije bili su zajedno sa delegatima iz zemalja u našem bližem okruženju: Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar…gde smo konstatovali da se svi borimo sa sličnim problemima o kojima smo raspravljali u iznalaženju konstruktivnih rešenja. “, rekla je Zorica Kozlovački.

Njihov boravak u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije svakako su upotpunila dva izuzetno atraktivna i zanimljiva horska koncerta, koncert hora “ Jauna Muzika” koji im je prezentovao savremenu horsku muziku Litvanije i koncert hora “Liepaites girls choir” koji im je izveo njihove tradicionalne nacionalne kompozicije “Sutartines” u modernim obradama, uz pokret i udaraljke.

Ovom događaju prisustvovali su članovi i timovi raznih horskih asocijacija, dirigenti, menadžeri i organizatori događaja, prijatelji ECA….

“Prepuna sam i profesionalnih i turističkih utisaka sa ovog putovanja. Naravno, najvažnije su mi nove ideje koje ću svakako iskoristiti u radu sa mojim horskim ansamblima Omladinskim mešovitim horom MŠ Josif Marinković i Muškom vokalnom grupom Panonika. “, dodala je Zorica.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px