Mr Rajka Grubić i Zoran Slijepčević otvorili ciklus predavanja i radionica o tkanju u zrenjaninskom muzeju

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

Program koji se sadrži od predavanja i radionica pod zajedničkim naslovom „Tkački zanat – tragom beskrajne šare“ počeo je sinoć u Narodnom muzeju Zrenjanina sa predavanjem o načinima i tehnikama tkanja koje je održao Zoran Slijepčević, inženjer tekstilne konfekcije i tkač.

Cilј radionica i predavanja je da se, u kontekstu savremenih tendencija, promoviše jedan od najstarijih zanata – tkački zanat.

Ćilim, kao osnovni elemenat dekorativnog tekstilnog inventara, na ovom kulturno-geografskom prostoru, predstavlјa deo bogate materijalne baštine koja nije ograničena međama prolaznosti. Iako su, kao sastavni deo devojačke spreme, poslednji ćilimi tkani sredinom prošlog veka, dugo su se čuvali i čuvaju se kao deo porodične tradicije i kulturnog identiteta.

Naredno predavanje održaće se večeras, 7. novembra, u 18 časova, kada će dr Ferenc Nemet govoriti o Torontalskom ćilimu i umetničkim zanatskim radionicama, dok će u sredu, 8. novembra, u 18 časova MSc Valentina Bozoki održati predavanje o tradiciji kroz odevanje i dizajn.

“Ja se bavim tkanjem oko 15 godina, a već 10 godina imam registrovanu zanatsku radnju “Tkač”. Iste godine sam dobio sertifikat Ministarstva privrede za stare i umetničke zanate. Osim izrade tkanina bavim se i obukama tkanja, a večeras imam čast da otvorim ovaj ciklus predavanja o tehnikama ručnog tkanja.

Kad sam bio predškolskog uzrasta, moja strina je u podrumu tkala, i imala je neke predmete koji su meni bili zanimljivi i ostali su mi u sećanju. Kasnije kada sam otišao na fakultet, moja drugarica je imala u kući razboj, i tad me je privlačilo stvaranje nečega. Nakon što sam diplomirao tekstil, video sam da ovde u Zrenjaninu ima obuka tkanja, završio sam i taj zanatski deo i od tad se bavim ovim zanatom.

Držim i obuke koje traju oko 2 meseca i uglavnom su za odrasle, ali više držim radionice za decu i omladinu po sajmovima i manifestacijama. Svaki dan, nakon predavanja biće oganizovane i radionice za sve zainteresovane.”, rekao je Zoran Slijepčević.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px