Zoran Ljubotina, pet godina na čelu Turističke organizacije grada Zrenjanina

Uskoro digitalni informator o gradu

Petu godinu po redu na čelu Turističke organizacije grada Zrenjanina je direktor Zoran Ljubotina. U ovom periodu akcenat je bio na razvoju ruralnog, “bajk” turizma i nautike.

Turizam je pre svega zaista lepa stvar, i nešto najlepše čime čovek može da se bavi. Kada sam prvi put došao ovde, nisam puno znao o turizmu, ali sam imao priliku da naučim mnoge stvari. Nešto sam naučio od svojih saradnika, a dosta toga vremenom od kolega iz drugih turističkih organizacija. Na nivou Srbije, imamo puno terenskog  rada, sastanaka i seminara, gde razmenjujemo svoja iskustva o razvoju turizma. To sam pokušao i da prenesem u naš grad, i pokušali smo da za ovih pet godina unapredimo poslovanje, i turizam u gradu”, predstavio je za portal volimzrenjanin.com direktor Zoran Ljubotina.

zoran ljubotina 004
Direktor turističke Zoran Ljubotina

Ponuda grada Zrenjanina u onlajn formatu

„Svestan sam da je ovo grana, koja je uvek deficitarna, kada su u pitanju novčana sredstva, jer nemamo ni more ni planinu. Činjenica je da Zrenjanin ima mnogo toga da pokaže, što mogu da potvrdim posle pet godina.

zoran ljubotina 003
Direktor turističke Zoran Ljubotina

logo naslovnaOvih godina smo se pored manifestacija, koje su udarne, bazirali na promocije, i događaje raznih tematika. Nažalost, zbog aktuelne situacije protekle dve godine, mnogo toga nismo uspeli da realizujemo. Ove godine smo uradili i digitalnu mrežu, gde smo kompletnu ponudu predstavili onlajn. Mada ipak tvrdim, da je najbolje kada se sve to doživi, lepote grada, gastronomija i ljubaznost naših sugrađana”, zaključuje Ljubotina.

bantaska bajka otvaranje 036
Banatska bajka u Gradskoj bašti

Sela su važan deo turističke ponude grada Zrenjanina

„Ruralni turizam je takođe veoma važan, a Zrenjanin ponosno može da pokaže svoja sela. Mi zaista imamo izuzetna sela, i sela velikana kao što su Uroš Predić, Mihajlo Pupin, Đura Jakšić i mnogi drugi koji su odavde. Imamo izuzetno dobru praksu, koju realizujemo u poslednjih pet godina, u vidu održavanja manifestacije  „Banatska bajka“.

 

U početku je bila vezana za prostor Gradske bašte, i program traje tri meseca, gde su predstavnici sela dolazili tu i predstavljali svoje naseljeno mesto, a onda smo organizovali karavan i krenuli da obilazimo sela. Vezali smo se za datume seoskih slava i važnih događaja, gde dođemo sa dva autobusa, obezbedimo binu i rasvetu, i uklopimo program sa njihovim.

Do sada smo obišli 13 sela, a nastavićemo sa realizovanjem ovih aktivnosti, dok sva sela ne obiđemo. Imamo ideju, da proširimo ovu aktivnost i na teritoriju celog okruga“, predstavio je direktor  Ljubotina.

Plovni turizam u razvoju

„Mi smo grad koji izlazi na šest vodotokova, imamo svoje reke i vodene puteve, i to želimo da iskoristimo. Kroz projekte se uspešno radi izmuljavanje Begeja, a urađene su i dve prevodnice kod Kleka i Itebeja. U tome su takođe naši turistički potencijali. U toku prethodne dve godine, smo svake subote, kada su to uslovi dozvoljavali, organizovali vožnje turističkim brodom, ka Carskoj bari, Kaštelu, Novom Sadu, Sečnju, Itebeju, Kleku, i gde god se može doći brodom. Doživljaj je neponovljiv, i to je ono što rado preporučujemo. Pre dva meseca se desilo, da su prilikom vožnje brodom ribe uskakale u brod, što je đacima iz Beograda bilo izuzetno zanimljivo. 

reka nas spaja zrenjanin 2021 021
Start "Regate" - nova marina na Berberskom

Imamo sada i našu novu marinu, a i polaske ispred muzeja „Piva“. Nautika je takođe naš proizvod, na čiji ćemo razvoj obratiti pažnju”, istakao je Ljubotina.

Prati se evropski trend “bajk” turizma

Biciklizam je sport koji je sve aktuelniji i veoma popularan u Evropi. Mnogo turista prilikom svojih vožnji prolaze kroz Banat. Osnovali smo i udruženje „Euro velo Banat“, koje je imalo promociju u vidu vožnje biciklista rekretivaca pod nazivom „Spoj mladosti i iskustva“.  Promotivna vožnja je bila na području Ritova donjeg Potisja, od Žabaljskog mosta do Titelskog brega, a učestvovalo je tridesetak biciklista. Imajući u vidu postojeće biciklističke staze, koje su urađene sve do granica sa Rumunijom, imamo veliki potencijal za ovaj vid turizma. Uveliko radimo i na projektu „Bike rekreativnog centra“ u Kleku, koji će dati novi impuls razvoju turizma, i privlačenju novih turista“, najavio je direktor Turističke organizacije.

Smeštajne kapacitete treba pojačati

„Smeštajni kapaciteti nisu dovoljni, trenutno je registrovano 750 ležaja, u gradu i okolini. Imamo preko 30 ugovora u seoskim domaćinstima, što daje posebnu čar boravku gostiju. Nedavno je u objektu starom oko sto godina, otvoren novi  smeštajni objekat u Stajićevu.

glavna ulica 016
Ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića - glavna gradska ulica

Naravno treba se staviti akcenat, na otvaranje dodatnih smeštajnih kapaciteta. Nadamo se da će i grad odreagovati, povodom ovog pitanja, jer je i to deo naše razvojne strategije”, naglašava Ljubotina.

Nedavno je u objektu starom oko sto godina, otvoren novi  smeštajni objekat u Stajićevu.

Naravno treba se staviti akcenat, na otvaranje dodatnih smeštajnih kapaciteta. Nadamo se da će i grad odreagovati, povodom ovog pitanja, jer je i to deo naše razvojne strategije”, naglašava Ljubotina.

Direktor je tokom razgovora naveo da je staro jezgro grada veoma privlačno posetiocima, da spoj tradicije i modernizma daje posebnu čar.

Planovi i težnje za 2022. godinu

U planu su mnogi projekti i manifestacije, koje bi se trebali realizovati tokom 2022. godine. Između ostalog pored dela šetališta koje obnovljeno između dva mosta, planira se da se šetalište obnovi do marine. Postoji težnja o simpozijumu pivarstva, da se podigne na nivo kongresa.

festival vina zrenjanin 076
Internacionalni Banatski feastival vina
gopr 721
Manifestacija "Dani piva" u Zrenjaninu

Kada se u pitanju manifestacije, nadaju se da će njihova realizacija biti moguća u terminima koje su predvideli, i da neće biti pomeranja kao ove godine. Po ugledu na druge gradove, i u našem gradu će uskoro biti postavljen digitalni informator pored Turističkog informativnog centra. Informaror će sadržati sve potrebne informacije o gradu i okolini, njegovim znamenitostima, gastronomskoj ponudi, smeštajnim kapacitetima i značajne podatke koji omogućuju lakše snalaženje turista.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px