Zgrada nove bolnice u Zrenjaninu svojevrsni simbol savremene arhitekture

Zrenjanin – Nova bolnica

Podelite vest

Zgrada nove bolnice jedan je od prepoznatljivih objekata u našem gradu, a zbog njegove veličine i boje, među prvima je koje ugledamo kada ulazimo u grad.

Odluka o početku realizacije projekta nove bolnice doneta je još 1981. godine kada je raspisan i prvi od pet petogodišnjih samodoprinosa, a pripremni radovi na izgradnji započeti su 1982 godine.

bolnica zrenjanin 003
Zgrada nove bolnice

Za gradnju nove bolnice, za koju su mnogi tvrdili da je predimenzionirana, 98 odsto sredstava obezbeđeno od samodoprinosa građana Srednjobanatskog okruga, koji je trajao čak 25 godina, dok je oko svega dva procenta obezbeđeno od Republike, Pokrajine i od donatora.

bolnica zrenjanin 007
Zgrada nove bolnice

Zrenjaninska bolnica, sa deset spratova, projektovana je prema uzoru na velike kliničke centre u Zagrebu i Ljubljani, sa preko 50.000 kvadratnih metara prostora

Klinička bolnica Dubrava u Zagrebu, za koju kažu da je građevinski druga najmodernija bolnica u Hrvatskoj, izgrađena je 1988. godine i zanimljivo je da je naša bolnica vrlo slična toj, što i ne čudi budući da je projekat za obe bolnice radio “Biro 71” slovenački studio iz Ljubljane.

Prva etaža koja je osposobljena bila je etaža “00” gde se od 1997. godine nalazi Odeljenje specijalističko konsultativne delatnosti, a od 2003. godine Odeljenje transfuzije, Odeljenje onkologije, Odeljenje radiologije, Odeljenje nuklearne medicine, Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja sa tri operacione sale.

Na otvaranje novog porodilišta smeštenog na 1.500 kvadratnih metara, dugo se čekalo, jer su se trudnice odnosno porodilje porađale u staroj bolnici u kojima su uslovi bili  nehumani i neodgovarajući. To odelenje je imalo jednu tuš kabinu i tri toaleta i dve sobe sa po 15 neadekvatnih kreveta.

Konačno, 2008. godine Odelenje Porodilišta preseljeno je u novi objekat, a bolji uslovi lečenja kasnije su se stekli i za pacijente i lekare u Odseku neonatologije, Odelenju  anestezije sa reanimatologijom, Koronarne jedinice, kao i stacionaru za hirurške grane i odsecima Opšte hirurgije, Ortopedije i Urologije.

bolnica zrenjanin 005
Park na mestu nekadašnjeg porodilišta

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px