Ovako sada izgleda zgrada Klostera u Zrenjaninu, u ulici Dr Slavka Županskog

ZGRADA KLOSTERA

Zgrada Klostera u Zrenjaninu, u ulici Dr Slavka Županskog, građena je u periodu od 1880. do 1909. godine.

Rimokatolički zavod za vaspitanje devojaka (Kloster) osnovao je red školskih sestara “De Notre Dame” 1880. godine, iz zaostavštine Karoline Satmari, rođene Mihanović.

zgrada klostera zrenjanin 005
ZGRADA KLOSTERA U ZRENJANINU
zgrada klostera zrenjanin 006
ZGRADA KLOSTERA U ZRENJANINU

Za njegov smeštaj i rad, izgrađena je nova monumentalna jednospratna građevina sa kapelom, u najužem starom jezgru grada i u neposrednoj blizini zgrade Torontalske županije.

zgrada klostera zrenjanin 015
ZGRADA KLOSTERA U ZRENJANINU
zgrada klostera zrenjanin 013
ZGRADA KLOSTERA U ZRENJANINU
zgrada klostera zrenjanin 023
ZGRADA KLOSTERA U ZRENJANINU

Nakon Drugog svetskog rata, komunističke vlasti su crkvi oduzele zgradu, ali joj tom prilikom nije promenjena namena – ostala je u funkciji obrazovno-vaspitnog sistema nove sekularne države.

U stariji objekat je smeštena Osnovna škola ,,Vuk Karadžić”, dok se u dograđenom krilu, koje je u međuvremenu restitucijom vraćeno crkvi, nalazila Medicinska škola, ali sve do 2009. kada je premeštena u novu zgradu.

Po Zakonu o restituciji, zgrada je 2013. vraćena Katoličkoj crkvi, odnosno Ženskom redu, a tri godine kasnije kupila ju je Zrenjaninska biskupija.

zgrada klostera zrenjanin 022
ZGRADA KLOSTERA U ZRENJANINU

Ubrzo nakon toga, počeli su obimni pripremni radovi na obnovi i revitalizaciji zgrade Klostera, koji su finansirani sredstvima iz budžeta Republike Mađarske.

zgrada klostera zrenjanin 030
ZGRADA KLOSTERA U ZRENJANINU

S obzirom na to da je ovaj monumentalni objekat od 1972. godine pod zaštitom države, svi radovi su obavljeni pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *