Žene ovih godišta će biti pozvane na skrining raka grlića materice, pogledajte da li ste u toj grupi!

Zrenjanin - Skrining raka grlića materice

Srbija je po oboljevanju od raka na 18. mestu, a po smrtnosti od raka na 2. mestu u Evropi. To jasno ukazuje na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, uvođenjem organizovanih skrining programa.

Cilj obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice 2024. godine je promocija značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije, kako mera primarne prevencije (promocija odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizacija), tako i mera sekundarne prevencije (ranog otkrivanja karcinoma grlića materice putem Papanikolau testa i redovnim posetama ginekologu).

Skrining raka grlića materice podrazumeva pregled, naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma bolesti, kojim se mogu otkriti najranije promene u tkivu grlića, kada je efikasnost lečenje najveća.

Skoro svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), izuzetno čestim virusom koji se prenosi seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena.

Rak grlića materice je prouzrokovan nekim tipovima Humanog papilomavirusa (HPV). Genitalni HPV se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina zaraženih HPV – om ozdravi u period od 6 – 24 meseci, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka materice je tada povećan. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak.

Efikasni primarni (vakcinacija protiv HPV-a) i sekundarni pristupi prevenciji (skrining i lečenje prekanceroznih lezija) sprečiće većinu slučajeva raka grlića materice.

Pored organizovanog skrininga raka grlića materice koji podrazumeva pregled PAP testom na svake tri godine po pozivu lekara za žene uzrasta od 25. do 64. godine, svaka žena starija od 15 godina ima pravo na redovan ginekološki pregled.

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena Zrenjanin,od 2013. godine se sprovodi organizovani skrining na karcinom grlića materice u okviru Nacionalnog programa za rano otrkivanje raka. U proteklih jedanaest godina u našoj službi otkriveno je 230 prekanceroza srednjeg i visokog stepena ( CIN II i CIN III ) i 71 karcinom grlića materice.

Važno je napomenuti da su preventivni pregledi besplatni. U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površine grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju, gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene. Ovaj pregled se naziva Papanikolau test. Pregled se nikad ne obavlja u toku menstruacije. Dva dana pre pregleda ne treba imati seksualne odnose i ne treba koristiti nikakve vaginalne tablete.

Žene se pozivaju putem pozivnog pisma, četiri dana u nedelji kod svakog ginekologa po tačno određenom planu zakazivanja. Svaka žena koja dobije poziv, a iz nekog razloga je sprečena može se javiti na šalter službe za zdravstvenu zaštitu žena ili pozvati putem telefona 023/564-532 i informisati se o promeni termina. Svakako, ukoliko ste u godištu planiranom za skrining grlića materice za 2024. godinu a niste dobili poziv, možete se javiti i dobiti informaciju o uključivanju u skrining program.

Planirana godišta za pozivanje u 2024. godini su: 1999, 1996, 1993, 1990, 1987, 1984, 1981, 1978, 1975, 1972, 1969, 1966, 1963 i 1960.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px