Gvozdeni železnički most izgrađen je 1937. godine na mestu starog iz 1889. godine.

ŽELEZNIČKI MOST ZRENJANIN

Most je sagrađen kada je uspostavljena železnička pruga Zrenjanin – Vršac.

Kako saznajemo, čuveni gvozdeni železnički most u Zrenjaninu, na delu pruge Zrenjanin – Zrenjanin fabrika stanica, uskoro će biti zamenjen novim. Predpostvaljamo da je pandemija i loše vreme uticala da se sa početkom demontaže još uvek čeka.

zeleznicki most zrenjanin 004
ŽELEZNIČKI MOST ZRENJANIN
zeleznicki most zrenjanin 025
ŽELEZNIČKI MOST ZRENJANIN
zeleznicki most zrenjanin 006
ŽELEZNIČKI MOST ZRENJANIN
zeleznicki most zrenjanin 022
ŽELEZNIČKI MOST ZRENJANIN

Posao zamene mosta poveren je beogradskoj firmi “Mostogradnja”. Prema ugovoru, posao bi trebalo da bude završen u narednih nekoliko meseci.

Posao vredan 184.547.316 dinara, bez PDV-a, podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, demontažu postojećeg mosta i montažu čelične konstrukcije novog mosta, raspona 54 metra.

Za vreme trajanja radova na mostu, železnički saobraćaj na ovom delu pruge biće u prekidu.

Železnički most u naselju Berbersko jedan od simbola borbe protiv fašizma u našem gradu. Na njemu je 25. juna 1941. godine izvedena prva oružana akcija organizovanih diverzantskih i omladinskih grupa u Zrenjaninu.

zeleznicki most zrenjanin 017
ŽELEZNIČKI MOST ZRENJANIN

Železnički most privremeno onesposobljen za saobraćaj

Tog 25. juna 1941. na obali Begeja bili su okupljeni svi diverzanti koji su predviđeni da učestvuju u ovoj akciji. Bili su tu Mihajlo Miša Predić, Slobodan Vorgić, Petar Kovalić, Veselin Čebzanin, Ivan Aćin, Dušan Graor, Ljubomir Grujić, Arpad Fogaroši i Đerđ i Fazekaš Janoš, članovi SKOJ-a, ali i članovi Komunističke partije Dimitrije Milovanov, Velimir Stojin, Vladimir Cvetkov Sižanski, Đorđe Zličić i Proka Sredojev…

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *