Konstituisan Zeleni savet grada Zrenjanina, savetodavno telo u službi održivog lokalnog ekološkog razvoja

Zrenjanin – Zeleni savet grada Zrenjanina

Dan zaštite prirode Srbije – konstituisan Zeleni savet grada Zrenjanina, savetodavno telo u službi održivog lokalnog ekološkog razvoja

Dan zaštite prirode Srbije, 11. april, u Zrenjaninu je obeležen konstituisanjem Zelenog saveta grada, na sednici održanoj u Gradskoj kući. U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, pomoćnice gradonačelnika Marije Damjanović i petnaest članova saveta, Zeleni savet formiran je kao savetodavno telo gradonačelnika, u koje su uključeni predstavnici ekoloških pokreta i udruženja, institucija, visokobrazovnih ustanova, pojedinci koji se na različite načine bave ekologijom i unapređenjem zaštite životne sredine u našem gradu.

Gradonačelnik je istakao da je u proteklom periodu, kroz niz mera i aktivnosti pod zajedničkim imeniteljem “Zeleni Zrenjanin”, dosta toga realizovano, kao i da su sagledani svi potencijali grada u smislu dodatnog unapređenja ekološkog statusa. Pomenuo je ovom prilikom i tri ključne aktuelne aktivnosti, koje u najvećoj meri uokviruju ekološku sliku grada – stavljanje u funkciju fabrike za preradu pijaće vode, izgradnja centralnog prečistača otpadih voda i sanacija i remedijacija gradske deponije, uz druge koje su realizovane u prethodnom periodu.

image description

“Kada je reč o merama energetske efikasnosti, one se ogledaju u zameni kotlova i stolarije u javnim objektima i domaćinstvima, ozelenjavanje je poseban segment, u kom je u prethodne dve godine uloženo preko 40 miliona dinara iz različitih projekata i izvora finansiranja, u saradnji s ministarstvima za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, pokrajinskim sekretarijatima, kao i društveno-odgovornim kompanijama.

Izvršeno je rekordno pošumljavanje u atarima, posebno melenačkom, saniraju se dva gradska parka, novi drvoredi su zasađeni uz Begej i duž bulevara na Bagljašu, sve do centra “Big”. Nizu ekoloških mera pridružuje se i Zavod za javno zdravlje, proširenjem broja mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha, to nam je bitan segment, kako bi mogli da pratimo realizaciju mera i aktivnosti koje sprovodimo u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha”, kazao je gradonačelnik i dodao da se u ekologiji, koja je godinama i decenijama zanemarivana, promene ne mogu desiti preko noći.

“Dosta radimo i na projektima reciklaže, unapređenja svesti kod mladih o značaju ekologije i zaštite životne sredine i mislim da je formiranje Zelenog saveta grada dobar naredni korak, da u gradu i naseljenim mestima, uz nove, kvalitetne ideje strateški delujemo na unapređenju ekologije u našem okruženju”, ocenio je današnji skup gradonačelnik Salapura.

Izvor i opširnije na zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022