Konstituisan Zeleni savet grada Zrenjanina, savetodavno telo u službi održivog lokalnog ekološkog razvoja

Zrenjanin – Zeleni savet grada Zrenjanina

Dan zaštite prirode Srbije – konstituisan Zeleni savet grada Zrenjanina, savetodavno telo u službi održivog lokalnog ekološkog razvoja

Dan zaštite prirode Srbije, 11. april, u Zrenjaninu je obeležen konstituisanjem Zelenog saveta grada, na sednici održanoj u Gradskoj kući. U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, pomoćnice gradonačelnika Marije Damjanović i petnaest članova saveta, Zeleni savet formiran je kao savetodavno telo gradonačelnika, u koje su uključeni predstavnici ekoloških pokreta i udruženja, institucija, visokobrazovnih ustanova, pojedinci koji se na različite načine bave ekologijom i unapređenjem zaštite životne sredine u našem gradu.

Gradonačelnik je istakao da je u proteklom periodu, kroz niz mera i aktivnosti pod zajedničkim imeniteljem “Zeleni Zrenjanin”, dosta toga realizovano, kao i da su sagledani svi potencijali grada u smislu dodatnog unapređenja ekološkog statusa. Pomenuo je ovom prilikom i tri ključne aktuelne aktivnosti, koje u najvećoj meri uokviruju ekološku sliku grada – stavljanje u funkciju fabrike za preradu pijaće vode, izgradnja centralnog prečistača otpadih voda i sanacija i remedijacija gradske deponije, uz druge koje su realizovane u prethodnom periodu.

image description

“Kada je reč o merama energetske efikasnosti, one se ogledaju u zameni kotlova i stolarije u javnim objektima i domaćinstvima, ozelenjavanje je poseban segment, u kom je u prethodne dve godine uloženo preko 40 miliona dinara iz različitih projekata i izvora finansiranja, u saradnji s ministarstvima za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, pokrajinskim sekretarijatima, kao i društveno-odgovornim kompanijama.

Izvršeno je rekordno pošumljavanje u atarima, posebno melenačkom, saniraju se dva gradska parka, novi drvoredi su zasađeni uz Begej i duž bulevara na Bagljašu, sve do centra “Big”. Nizu ekoloških mera pridružuje se i Zavod za javno zdravlje, proširenjem broja mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha, to nam je bitan segment, kako bi mogli da pratimo realizaciju mera i aktivnosti koje sprovodimo u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha”, kazao je gradonačelnik i dodao da se u ekologiji, koja je godinama i decenijama zanemarivana, promene ne mogu desiti preko noći.

“Dosta radimo i na projektima reciklaže, unapređenja svesti kod mladih o značaju ekologije i zaštite životne sredine i mislim da je formiranje Zelenog saveta grada dobar naredni korak, da u gradu i naseljenim mestima, uz nove, kvalitetne ideje strateški delujemo na unapređenju ekologije u našem okruženju”, ocenio je današnji skup gradonačelnik Salapura.

Izvor i opširnije na zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px