Zbirka valjnih stolica Mašinskog mlina u Perlezu utvrđena je za kulturno dobro

Perlez - Mašinski mlin

U okviru istorijske celine ,,Centar Perleza” nalazi se stari mašinski mlin podignut početkom 20. veka. Rešenjem Muzeja nauke i tehnike, Zbirka valjnih stolica Mašinskog mlina utvrđena је za kulturno dobro. Mašinski mlin se nalazi u centru Perleza, u Svetosavskoj ulici br.14. 

Zbirka se sastoji od pet valjnih stolica nemačkih proizvođača MIAG i SECK koji spadaju u najkvalitetnije proizvođače mašina za mlevenje korištenih u mlinovima kapaciteta mlevenja do deset vagona žita na 24 časa.

Firma SECK je osnovana u Drezdena 1873. godine, dok je MIAG sa sedištem u Braušvajgu, nastao 1925. godine, spajanjem četiri tada renomirane firme: Kapler Amme, Luther-Werke, Gebruder Seck i Giesecke&Konegen. Na osnovu istorijskih podataka parni mlin je podignut 1894. godine, a mašine postavljene u rad u drugoj ili trećoj deceniji dvadesetog veka. Tokom 1936. godine je bio registrovan kao „Reform” mlin G .V. Hausl PERLEZ. Nakon nacionalizacije sprovedene posle Drugog svetskog rata, mlin je postao deo Žitoprodukta koji je danas u stečaju. Iako mlin već nekoliko decenija nije u funkciji, valjne stolice se nalaze u dobrom stanju.

Valjne stolice – Opis proizvodnog procesa

Mlin je višeetažni, sa centralnim pogonom za „mašine” sistemom reglenica. Valjne stolice, smešetene u prizemlju zgrade, predstavljaju važan deo procesa proizvodnje. Mlele su pšenicu, kukuruz i raž. U kućište svake valjne stolice smeštene su paralelno dve zasebne jedinice za mlevenje. Osnovni princip mlevenja u ovom tipu mlina je da se žito i kukuruz prerađuje u brašno, griz ili mekinje bazirajući proces na valjnim stolicama. Pri tome žito prolazi i kroz sita i aspiratore, tako što se sistemom elevatora omoguhava kretanje žita na gore i na dole, od prizemlja do potkrovlj mlina i obrnuto.

Na početku procesa žito se čisti, sortira i vlaži, zatim se šalje prvo u valjne stolice. Dve zasebne jedinice sa po dva metalna valjka u svakoj valjnoj stolici suština su mlevenja žita. Svaki par valjaka može zasebno raditi jedan od drugor, ujedno i fino podešavati. Takođe, ovaj par može raditi i paralelno kao jedinstven sistem. Pogon radi preko kaiševa, dok se brzina valjaka može i interno podešavati (opis rada ispričao je Filip Himel, tehnolog koji je nekada radio u Mlinu).

Mlin se nalazi u okviru celine ,,Centar Perleza” koja je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro. Vrednost kulturnog nasleđa Perleza čini i njegova industrijska zaostavština. Reč je o autentičnom i vrednom  industrijskom nasleđu, pogotovo kad se uzme u obzir da je u Vojvodini, a u Srbiji pogotovo, preostalo malo mašinskih mlinova, posebno onih sa očuvanim „mašinama”. Naime, mlinovi sličnog kapaciteta koji su u funkciji (radnom stanju), mogli su se videti i čuti do skoro. Na žalost. poslednjih godina su prava retkost.

mr Rifat Kulenović (Muzej nauke i tehnike)

uredio: Bojan Kojičić, istoričar umetnosti

Izvor: zrenjaninheritage.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px