Završna šetnja arhitekata pod nazivom “Secesija Velikog Bečkereka, Petrovgrada, Zrenjanina“

Zrenjanin – Završeni Dani arhitekture

Podelite vest

Grad stari, kao i ljudi. Tokom istorije trpi veće ili manje promene.

U poslednih sto pedeset godina Velikom Bečkereku, Petrovgradu, Zrenjaninu je promenjena fizionomija,  jer je to nekad bio značajan industrijski i privredni centar.  Što je grad razvijeniji, brže se i drastičnije menja. Međutim, stara gradska jezgra (koja su u većini gradova zaštićena zakonom) ne smeju biti žrtve urbanizacije i takvog razvoja. Ona, uprkos tom razvoju, ne smeju podleći značajnijim promenama. Međutim, što je grad razvijeniji, trebalo bi da i njegovi građani budu civilizovaniji, a samim tim i njihov odnos prema graditeljskom nasleđu razvijeniji.

arhitektura zrenjanina 028
Dani arhitekture u Zrenjaninu

 (Na primeru našeg grada, posleratni period je doneo novu ideologiju koja nje bila naklonjena ideji očuvanja i zaštite istorijskog jezgra Zrenjanina smatrajući ga bezvrednim i reliktom prošlih buržoaskih vremena. Zato imamo Vodotoranj, zgradu Tekstila, srušen stari most itd.)

Prošle godine, na Svetski dan secesije (10. juna), Zrenaninski zavod za zaštitu spomenika kulture je obeležio taj dan organizovanjem stručne šetnje po centra grada sa temom: ,,Secesija u Zrenjaninskoj arhitekturi“. Ove godine je ta šetnja ponovljena u organizaciji DAZa. Oba puta je interesovanje sugrađana bilo veće od očekivanog. To malo građana što je preostalo u ovom gradu, a kojima je kultura neophodna duhovan hrana, veoma je zainteresovano za ovakve teme. Posetioci su imali prilike da pogledaju zgrade podignute u ovom stilu u glavnoj ulici, na Trgu, završno sa Palatom Dunđerki i kompleksom pivare, i čuju zanimljive priče o njihovim projektantima i vlasnicima.

Zrenjanin baštini značajan broj zaštićenih zgrada građenih u ovom stilu, a neki primeri predstavljaju prave arhitektonske bisere (Šeherezada, Robna kuća ,,Bence i sin, Palata Lazara Dunđerskog, Elekova vila itd). Slovačka Evangelička crkva u Belom Blatu je prvi sakralni objekat u stilu secesije podignut na ovim prostorima.

Moderator šetnje koaj je održana u petak bio je Bojan Kojičić, dipl.istorič.umet.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px