Završen prvi ciklus aktivnosti “Da nam sela budu bliža”: naseljena mesta na teritoriji Zrenjanina čine još jedan grad, sa više od 40 hiljada stanovnika

Zrenjanin – Da nam sela budu bliža

Podelite vest

Posetom Kleku, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura završio je prvi ciklus radnih sastanaka u svim naseljenim mestima, pod radnim nazivom “Da nam sela budu bliža”.

U periodu od maja do sredine decembra, organizovao je razgovore s predstavnicima 22 mesne zajednice, posetio domaćinstva, gazdinstva ili preduzetnike koji daju primer kako se može uspešno privređivati i živeti na selu, obišao sportske i druge kolektive oko kojih se okupljaju mladi, kao i potencijale i specifičnosti u pojedinim sredinama, koje je moguće razvijati i unapređivati.

U svakom naseljenom mestu razgovaralo se o skorašnjim završenim investicijama, ali i o problemima, planovima i mogućnostima za njihovu realizaciju. Gradonačelnik je, sublimirajući utiske o svim posetama, istakao da je stekao mnogo bolju sliku o stanju u našim selima i samim tim, biće lakše donositi odluke o prioritetima i planirati budžet za neke buduće aktivnosti u selima.

– Naseljena mesta na teritoriji grada Zrenjanina čine još jedan zaseban grad, sa više od 40 hiljada stanovnika, koliko imaju u Srbiji, primera radi i Kikinda, Zaječar ili Požarevac. Jasno je kakve su potrebe ovih naših sugrađana i koliko se zahteva ulaganja u svim oblastima, a najviše po pitanju komunalne infrastrukture.

Zrenjanin je, po administrativnoj teritoriji koju zauzima, drugi grad u Republici Srbiji, a između dva naša međusobno najudaljenija naselja, Taraša i Čente, rastojanje iznosi punih 60 kilometara. Samo mreža lokalnih puteva koju grad održava meri više od 300 kilometara – naveo je gradonačelnik.

S druge strane, po njegovim rečima, različitost naselja, njihove specifičnosti i potencijali, predstavljaju bogatstvo ove sredine.

– Osim turističkih potencijala, raznovrsnih manifestacija i različitog prirodnog okruženja, upoznali smo u selima i mnoge preduzimljive meštane, neki od njih bave se jedinstvenim zanimanjima, koji dokazuju da se na selu može dobro živeti od sopstvenog rada.

U neposrednom razgovoru s njima došli smo i do nekih novih ideja kako lokalna samouprava može da pomogne unapređenju njihovih delatnosti i to će biti tema o kojoj će svakako biti još reči – kazao je.

Sportske aktivnosti takođe su važan segment okupljanja mladih u selima, stoga pomoć takvim društvima i klubovima gradonačelnik vidi kao dodatnu podršku ukupnom razvoju sela.

– Uverili smo se u nekoliko sela kako mogu da izgledaju sportski objekti i kako se, uz kvalitetan rad, stvaraju talenti koji prevazilaze lokalne sredine, a uz takve rezultate i kvalitet uvek ide i dodatna masovnost, veće intersovanje za bavljenje sportom. Zato je u ovoj oblasti važno da Grad pruži odgovarajuću podršku i ona svakako neće izostajati.  

Kako je još rekao, raduju podaci o realizovanoj akciji Ministarstva za brigu o selu, o kupovini seoskih kuća sa okućnicom, koji nagoveštavaju povratak u seoske sredine i zaustavljanje dugogodišnjeg trenda iseljavanja.

Ohrabruju i zahtevi iz većine sela o potrebi otvaranja ili proširenja mlađih vrtićkih grupa u školama, gde je Grad Zrenjanin aktivno uključen.

– Oživele su na ovaj način 42 prazne kuće u 14 naših naseljenih mesta i interesovanje i dalje postoji. Samo u Belom Blatu osam kuća steklo je nove vlasnike, koji svoju budućnost vide upravo na selu. U Kleku je izgrađena stambena zgrada iz Programa za zbrinjavanje izbgelih lica, u koju će se uskoro useliti čak 25 porodica, što donosi selu nov potencijal. Mladim roditeljima svakako puno znači i mogućnost zbrinjavanja dece mlađeg uzrasta, te smo u 15 seoskih sredina otvorili nove vrtićke grupe, a stižu zahtevi i za njihovim proširenjem – navodi gradonačelnik. 

Gradonačelnik je istakao da su pojedini problemi koji su predočeni na sastancima u selima rešeni u kratkom roku, neki zahtevaju određeno vreme i planiranje, ali ih je moguće rešiti, dok za rešavanje nekih, nažalost, lokalna samouprava nije nadležna i može samo da ukazuje na njih i posreduje ka višim nivoima vlasti.

– Primera radi, u većini sela izražen je problem nedostatka lekara opšte prakse i medicinskog osoblja, gde smo nemoćni, jer se na otvorene oglase za zapošljavanje u našem Domu zdravlja mesecima niko ne javlja. Tu su neophodne sistemske promene na nivou države, koje se ne mogu desiti preko noći – dodaje gradonačelnik Salapura.

S obzirom da su s gradonačelnikom u aktivnostima “Da nam sela budu bliža” učestvovali i njegovi saradnici, kao i predstavnici javnih komunalnih preduzeća, svako će u narednom periodu, u okviru svojih ingerencija, raditi na određenoj problematici. 

– Tokom narednog ciklusa ove aktivnosti, koji ćemo realizovati sledeće godine, verujem da ćemo našim sugrađanima u svim naseljenim mestima moći da predočimo šta je sve u međuvremenu urađeno i da zajedno planiramo naredne projekte – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px