Zatvorena izložba “On The Road” umetničkog para diSTRUKTURA u Savremenoj galeriji Zrenjanin

Zrenjanin – “On The Road” diSTRUKTURA

Podelite vest

Danas je u Savremenoj galeriji Zrejanin održana promocija kataloga i zatvaranje izložbe Milice Milićević i Milana Bosnića.

Katalog izložbe sadrži reprodukcije svih 100 akvarela kao i tekstove Saše Janjića, istoričara umetnosti iz Beograda i Slavice Žarković, istoričarke umetnosti i više kustoskinje Savremene galerije Zrenjanin. Dizajn kataloga je uradio Mane Radmanović, vizuelni umetnik i grafički dizajner iz Beograda.

Milica Milićević i Milan Bosnić su diplomirali i magistrirali na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo. Od 2005. rade na zajedničkim projektima kao umetnički par pod nazivom diSTRUKTURA. Mediji u kojima rade su uglavnom fotografija, slika, crtež i video.

Rad On the Road je započet 2017. prilikom putovanja dvoje umetnika kolima od Beograda do Madrida. Sastoji se iz serije monohromatskih akvarela koji doslovno prate njihov put na potezu od Đenove do Avinjona. Radovi uključuju i nešto što se u filmskoj industriji naziva sabtajtl, na taj način dajući instrukcije kojim putem ići, umetnici takođe sugerišu na šta obratiti pažnju, ukazujući na svoje impresije i osećanja tokom putovanja.

Na taj način italijanske i francuske scene postaju pozadina ove ponekad veoma lične naracije koja se kreće od navigacije do ličnog dnevnika/putopisa. Većina fotografija po kojima su radovi izvedeni je napravljena iz kola u pokretu. U pitanju je ravno 100 akvarela koji prate taj sled.

“Savremena galerija Zrenjanin je u više navrata sarađivala sa diSTRUKTUROM. Imali su 2011. samostalnu izložbu pod nazivom „Not so far away“, zatim su učestvovali u radu umetničke kolonije Ečka 2010. godine u sazivu slika i 2017. godine u sazivu 38. susreta akvarelista.“

„Mediji kojima se ovaj par uglavnom izražava su crtež, fotografija, slika i video. Njihov rad je prezentovan na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

distruktura savremena galerija zrenjanin 010
Slavica Žarković

Njihove aktivnosti su podržale mnoge institucije i fondacije, a ovu konkretnu izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.“ rekla je Slavica Žarković, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

Organizacija osnovana 2005. godine i pretežno sam radim na projektima mada ponekad imam i volontere ili honorarno plaćene asistente za pojedinačne projekte. Mi se bavimo organizacijom izložbi kao i izdavaštvom. Tu nema nikakve zarade, to je jedan volonterski posao koji sada već traje evo 14 godina . Naime mi od novčanih sredstava koje dobijamo od državnih institucija štampamo knjige a zatim te knjige poklanjamo.„

„Najuspešniji smo u ediciji priređenih doktorskih umetničkih projekata kao i doktorskih disertacija. Pretprošle godine smo trebali da izdamo jednu knjigu ali će ipak biti sledeće godine, a u pitanju je knjiga o savremenoj likovnoj umetnosti, i to će biti jedna malo obimnija knjiga od 300 strana“ rekao je između ostalog jedan od autora izložbe, Milan Bosnić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022