Zašto volimzrenjanin ? Pogledajte prelepe fotografije centra i glavne ulice!

Zato volimzrenjanin!

Podelite vest

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar. Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km2), najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, a u njemu živi oko 130 hiljada stanovnika i više od 20 nacija.

Razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine.

grad zrenjanin prolece 002
Bečkerek - Petrovgrad - Zrenjanin

Može se prepoznati i po vrhunskim predstavama lutkarskog pozorišta, sazivima likovne kolonije akvarela, ali i brojnim kulturnim događanjima tokom tradicionalne turističko-privredne manifestacije „Dani piva“, koja se poslednje nedelje avgusta održava u kontinuitetu još od 1986. godine i najstarija je manifestacija takve vrste u našoj zemlji.

Grad koji je više puta menjao svoje ime…

grad zrenjanin prolece 011
Bečkerek - Petrovgrad - Zrenjanin

Bečkerek

Ime koje je grad nosio šest vekova, u upotrebi je od prvih pisanih tragova o naselju (početak XIV veka) do 1935. godine, kada dobija naziv Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću. Današnje ime dobija nakon Drugog svetskog rata, po revolucionaru Žarku Zrenjaninu.

Ne postoje verodostojna objašnjenja o poreklu i značenju imena Bečkerek, koje se izgovaralo u raznim varijantama. Odstupanja se mogu protumačiti delom kao greške u pisanju, a delom kao različiti dijalektički izgovori jedne iste reči. Sama reč „Bečkerek“ bila je predmet mnogih tumačenja i objašnjenja.

Petrovgrad

Na sednici gradskog veća grada Velikog Bečkereka, 29. septembra 1934. godine, narodni poslanik dr Toša Rajić podneo je predlog o promeni imena grada. U vezi sa ovim, između ostalog, rekao je: „Godine 1918. naš kraj je oslobođen i ujedinjen u nacionalnu državu, pod vođstvom nacionalne dinastije Karađorđevića. 

Naš grad, koji je kroz vekove i uz ogromne žrtve vodio borbu da očuva nacionalno obeležje ovih krajeva, bio je uvek veran izražaj naših nacionalnih težnji i stremljenja. Tu svoju borbu za nacionalnu i državnu slobodu vodio je časno, ali pod imenom…

grad zrenjanin prolece 015
Bečkerek - Petrovgrad - Zrenjanin
grad zrenjanin prolece 021
Bečkerek - Petrovgrad - Zrenjanin

Zrenjanin

Tokom Drugog svetskog rata, nemačka okupaciona vlast, mada nezvanično, vraća gradu ime Veliki Bečkerek (Gross Becskerek).

Zvanično ime, Petrovgrad, grad zadržava sve do 2. oktobra 1946, kada, na dvogodišnjicu oslobođenja, dobija ime Zrenjanin, po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Svih 30 „prolećnih“ fotografija Zrenjanina pogledajte OVDE

Tekst: Grad Zrenjanin

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px