Narodni muzej Zrenjanin: Zanimljiva priča o čvorcima pticama koje najčešće srećemo

Zrenjanin – Priča o čvorcima…

Danas ćemo podeliti sa Vama priču o jednoj od najčešćih vrsta ptica u našem okruženju – u pitanju su čvorci.

Poreklom su iz Evroazije, gde nastanjuju gotovo sve tipove staništa, izuzev velikih i gustih šuma i visokih planina. Takođe, preneti su u Severnu Ameriku, Australiju i Novi Zeland. Kod nas, ova vrsta je rasprostranjena u svim regionima. Najčešće se sreće na polјoprivrednim površinama, i u naselјima, kao i u plavnim šumama vrbe, topole, jasena i sl. Po načinu života je selica, koja se kreće u jatima od po nekoliko stotina ptica.

cvorak 2

Čvorci su ptice srednje veličine, dužine tela oko 20 cm. Imaju kratak rep, dugačke noge i uzan i dugačak klјun. Karakteriše ih sezonski dimorfizam: boja perja zavisi od godišnjeg doba. Tokom leta crne su boje sa blistavim zelenim i purpurnim odsjajem, a klјun je svetao.

Zimi postanu jednolično mrke, sa svetlijim pegicama na perju, a klјun im potamni. Čvorci nemaju pravu pesmu, već proizvode razne treptave zvukove.

Mogu i dugačko da zvižde ili da oponašaju zvukove drugih ptica.

Čvorci mogu da naprave veće štete tek zasejanom žitu.

Nјihov klјun je dovolјno dugačak da može da prodre oko 5 cm u zemlјu, što je sasvim dovolјno za vađenje semena. Tokom zime, uglavnom se hrane u vrtovima. Mogu da jedu raznu hranu koju nalaze po đubrištima, a nakon toga da klјucaju zemlјu tražeći larve insekata. Tokom leta mogu da naprave i veće štete po voćnacima, jer se hrane sočnim plodovima trešanja, kajsija i sl. Čvorci, sa druge strane, mogu da budu korisne životinje, jer se hrane insektima i njihovim larvama. Time mogu da regulišu brojnost raznih štetočina: skakavaca, skočibuba i sl.

Gnezde se početkom aprila. Gnezda su izolovana, smeštena u šuplјinama stabala ili građevina, u pukotinama stena ili na granama bršlјena.

Mužjak započinje izradu gnezda od grubog materijala, a zatim ga ženka iznutra oblaže finijim materijalom (mahovinom, lišajevima, perjem, vunom).

Ženka polaže od četiri do sedam jaja bele boje. Nakon tri nedelјe izlegu se mladi, i oba roditelјa se brinu o njihovoj ishrani takođe oko tri nedelјe. Nakon toga, mladi izleću iz gnezda i pridružuju se većim jatima u potrazi za hranom. Ponekad se par gnezdi i drugi put.

Prirodnjačko odeljenje Narodnog muzeja Zrenjanin ima bogatu zbirku preparinaih ptica među kojima je i čvorak – Sturnus vulgaris.

#muzeji #narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #vojvodina #gradzrenjanin #serbia #ICOMSerbia #zrenjanin #muzej #priroda #nature #ptice #birds #cvorak

cvorak 1

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022