Narodni muzej Zrenjanin: Zanimljiva priča o čvorcima pticama koje najčešće srećemo

Zrenjanin – Priča o čvorcima…

Danas ćemo podeliti sa Vama priču o jednoj od najčešćih vrsta ptica u našem okruženju – u pitanju su čvorci.

Poreklom su iz Evroazije, gde nastanjuju gotovo sve tipove staništa, izuzev velikih i gustih šuma i visokih planina. Takođe, preneti su u Severnu Ameriku, Australiju i Novi Zeland. Kod nas, ova vrsta je rasprostranjena u svim regionima. Najčešće se sreće na polјoprivrednim površinama, i u naselјima, kao i u plavnim šumama vrbe, topole, jasena i sl. Po načinu života je selica, koja se kreće u jatima od po nekoliko stotina ptica.

cvorak 2

Čvorci su ptice srednje veličine, dužine tela oko 20 cm. Imaju kratak rep, dugačke noge i uzan i dugačak klјun. Karakteriše ih sezonski dimorfizam: boja perja zavisi od godišnjeg doba. Tokom leta crne su boje sa blistavim zelenim i purpurnim odsjajem, a klјun je svetao.

Zimi postanu jednolično mrke, sa svetlijim pegicama na perju, a klјun im potamni. Čvorci nemaju pravu pesmu, već proizvode razne treptave zvukove.

Mogu i dugačko da zvižde ili da oponašaju zvukove drugih ptica.

Čvorci mogu da naprave veće štete tek zasejanom žitu.

Nјihov klјun je dovolјno dugačak da može da prodre oko 5 cm u zemlјu, što je sasvim dovolјno za vađenje semena. Tokom zime, uglavnom se hrane u vrtovima. Mogu da jedu raznu hranu koju nalaze po đubrištima, a nakon toga da klјucaju zemlјu tražeći larve insekata. Tokom leta mogu da naprave i veće štete po voćnacima, jer se hrane sočnim plodovima trešanja, kajsija i sl. Čvorci, sa druge strane, mogu da budu korisne životinje, jer se hrane insektima i njihovim larvama. Time mogu da regulišu brojnost raznih štetočina: skakavaca, skočibuba i sl.

Gnezde se početkom aprila. Gnezda su izolovana, smeštena u šuplјinama stabala ili građevina, u pukotinama stena ili na granama bršlјena.

Mužjak započinje izradu gnezda od grubog materijala, a zatim ga ženka iznutra oblaže finijim materijalom (mahovinom, lišajevima, perjem, vunom).

Ženka polaže od četiri do sedam jaja bele boje. Nakon tri nedelјe izlegu se mladi, i oba roditelјa se brinu o njihovoj ishrani takođe oko tri nedelјe. Nakon toga, mladi izleću iz gnezda i pridružuju se većim jatima u potrazi za hranom. Ponekad se par gnezdi i drugi put.

Prirodnjačko odeljenje Narodnog muzeja Zrenjanin ima bogatu zbirku preparinaih ptica među kojima je i čvorak – Sturnus vulgaris.

#muzeji #narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #vojvodina #gradzrenjanin #serbia #ICOMSerbia #zrenjanin #muzej #priroda #nature #ptice #birds #cvorak

cvorak 1

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px