ZRENJANINSKA BOLNICA: Zakazivanje pregleda za skrining aneurizme abdominalne aorte

Zrenjanin – Opšta bolnica

Podelite vest

Na konferenciji za medije u Opštoj bolnici Zrenjanin je najavljen skrining aneurizme abdominalne aorte. Pomoćnik direktora bolnice – dr Vanja Kunkin i Doc. dr Igor Končar- specijalista vaskularne hirurgije, ispred Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije su ukazali na značaj ovih pregleda.

Četiri bolnice u Srbiji su uključene u  Projekat skrininga abdominalne aorte, to su bolnice u Zrenjaninu, Valjevu, Kraljevu i Pirotu.

aneurysm

Dr Vanja Kunkin je istakao da će ovi pregledi trajati tri meseca; juni, juli, avgust na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice Zrenjanin. Ciljna grupa su pušači stariji od 65 godina (muškarci i žene), jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje.

ZAKAZIVANjE SE VRŠI SVAKOG RADNOG DANA OD 8 DO 12H NA TEL: 023/513-328

Doc. dr Igor Končar je istakao da je ideja da se sprovede istraživački projekat kako bi se utvrdilo kolika je učestalost ove bolesti u našoj populaciji. Što se tiče dosadašnjih podataka, prošle godine je u Srbiji operisano 400 bolesnika koji su imali aneurizmu trbušne aorte, od kojih je 100 hitno operisanih (sa jakim bolovima ili je već pukla aorta). Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je od 30 do 50%. Od 300 operisanih bolesnika, a koji nisu znali da imaju aneurizmu, smrtnost je 2 do 3%. Ova statistika je najbolja ilustracija koliko je važno da se na vreme otkrije ovo oboljenje. Po rečima dr Končara, ona ne može da se leči lekovima, ne operiše se odmah kada se otkrije, gleda se njen prečnik i rizik da pukne.

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće  dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina), oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.

Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje sa starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Brzina rasta je 3 do 5mm godišnje. Da bi dostigla 5 cm, kada je za operaciju, treba da prođe oko 10 godina, ne pravi nikakve tegobe. Prve tegobe koje nastanu, kod onih koji imaju sreće su jaki bolovi, kada još ne dođe do pucanja. Često se dešava da su bolovi toliko jaki, i da u kratkom vremenu dođe do pucanja, kada je smrtnost velika.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px