Potpisan ugovor u Pokrajinskoj vladi: za zaštitu Carske bare od požara četiri miliona dinara

Zrenjanin - Carska bara

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je sa v.d. direktora Ustanove “Rezervati prirode Zrenjanin“ Jasnom Jovanov, ugovor za realizaciju projekta kojim je predviđena izrada plana zaštite od požara za Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, kao i rekonstrukcija protivpožarnog puta i nabavka opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.

Erceg je ovom prilikom podsetio na to da je Carska bara u požaru, koji ju je zahvatio 2018. godine, pretrpela veliku štetu, kada je deo flore i faune uništen.

Dodao je da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput te 2018. godine.

“Zbog toga smo na ovogodišnjem konkursu za finansiranje kapitalnih ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine, opredelili četiri miliona dinara upravo za unapređenje zaštite Carske bare“, istakao je Erceg i dodao da je projektom predviđena izrada plana zaštite od požara, uređenje protivpožarnih puteva i nabavka opreme, koja će biti mobilna i služiti upravljaču za interventne situacije.

Erceg je dodao da su investicije u Carsku baru od prošle godine vidljive, a među njima je izgrađen vidikovac, koji služi svim ljubiteljima prirode koji posećuju Carsku baru.

“Na nekoj od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine biće proglašena nova zaštićena dobra na teritoriji Vojvodine, a biće donet i novi Prostorni plan posebne namene za Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, gde su predviđeni novi sadržaji, kao što je izgradnja vizitorskog centra“, rekao je Erceg i dodao da je cilj da se na teritoriji Vojvodine i cele Srbije unaprede zaštićena prirodna dobra, te da se poveća procenat proglašenih prirodnih dobara, u skladu sa poglavljem 27.

V.d. direktora Ustanove “Rezervati prirode” Jasna Jovanov istakla je da je ovo kapitalno ulaganje veliki pomak u zaštiti Carske bare, koja će dobiti pristupne protivpožarne puteve, a sa novom opremom – pumpama i crevima, biće omogućeno brže i lakše gašenje požara.

Izvor: Pokrajinska vlada AP Vojvodine

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px