Članovi grupe „Vrata sa dušom“ danas postavili novu ajnfort kapiju u centru [FOTO]

Zrenjanin – Vrata sa dušom

Podelite vest

Fejsbuk grupa „Vrata sa dušom“ okuplja veliki broj sugrađana koje spaja ideja da se starim i zaboravljenim ajnfort kapijama koje se nalaze svugde po gradu vrati stari i nekadašnji sjaj.

vrata sa dusmo zrenjanin 001
Vrata sa dušom
vrata sa dusmo zrenjanin 004
Vrata sa dušom

Broj „aktivnih“ članova stalno varira ali moglo bi se reći da je od 217, koliko ih je trenutno u grupi desetak posto aktivno i često na terenu ili u radionici gde zajedno rade na restauraciji.

Otilia Buheker Ilić, žena koja, makar na fejsu vodi računa o grupi i informiše sve članove danas je samo kratko objavila u grupi:

„Hvala svima koji su učestvovali u ovoj avanturi šmirglanja i farbanja u radionici, ali i Jugoslavu Mariću na realizaciji bezbednog povratka vrata. Da je bilo lako i jednostavno, nije.

To najbolje zna Ponjevic Ballani Gorjana, naš veliki vođa projekta i mentor, od koje smo puno naučili i bez koje ovo ne bi bilo moguće.“

Da li ćemo se uskoro upustiti u novu priču sa rekonstrukcijom narednih vrata zavisi najviše od volje i želje članova grupe.

Mi smo uvek ZA.

vrata sa dusmo zrenjanin 007
Vrata sa dušom

Danas su zasijala nova zelena vrata ili ako više volite ajnfort kapija u zrenjaninskoj glavnoj ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića a svega toga definitivno nebi bilo da još od početka u grupi nije poznata „žena zmaj“ Gorjana Ponjeveć Balani koja je ustupila sve svoje resurse što uključuje prostor, mašine, vreme i pre svega znanje. Za portal volimzrenjanin.com Gorjana je dodala:

Ova vrata se nalaze u samom centru (Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića, broj 27) a zgrada je pod zaštitom države tj Zavoda za zaštitu spomenika i kulture Zrenjanin. Ova nesretna „Korona“ nas je malo usporila pa smo zato radili „malo“ duže, nekih godinu ipo dana, jer se i zbog pandemije odazvalo manje članova koji su bili spremni da pomognu.

Početak restauracije kod Gorjane...

Namera nam je bila da svako učini nešto dobro a i ako želi, možda nešto i nauči. 5-6 čanova grupe se svojski aktiviralo, dali smo sve od sebe i pored svojih provatnih i poslovnih obaveza, dolazili smo redovno u radionicu, družili se i bili srećni jer znam da ostavljamo lep trag u našem gradu. Iskreno mogli smo više i možda baš i nismo najzadovljniji odzivom ali smo zadovoljni onim što je urađeno.

Građani se konstantno priključuju grupi, neki samo šalju fotografije i sada se već stvorila arhiva „vrata“ kojima je potrebna pomoć. Naravno da nastavljamo sa ovim projektom, nadajući se da će se naša ideja proširiti i u ostalim gradovima zakljućila je Gorjana zahvalila se i Zavodu za zaštitu spomenika i kulture na saradnji.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Fotografije: Portal volimzrenjanin.com i fb grupa Vrata sa dušom

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. sve pohvale za grupu vrata sa dušom to je veoma lepa akcija i tre4ba svi da se trudimo da naš grad izgleda što lepše a neko je morao da bude prvi to ste vi za to vam hvala samo napred verujem da će se mnogi posle ovoga uključiti da pomognu u vašim naredni9m akcijama a verujem da će ih biti zato vam puno hvala i samo napred

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px