JKP “Vodovod i kanalizacija”: Brojni infrastrukturni radovi i tokom leta

Zrenjanin - JKP "Vodovod i kanalizacija"

Pored redovnih aktivnosti na održavanju izvorišta u gradu i naseljenim mestima, sanaciji kvarova i ispiranju vodovodne mreže, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je tokom leta nastavilo i infrastrukturne radove na unapređenju sistema vodosnabdevanja.

U okviru prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže, koja obuhvata zamenu oko 20 kilometara vodovodne mreže u 5 gradskih naselja, juna meseca započeti su radovi na rekonstrukciji 6,4 km vodovodne mreže u naselju Mala Amerika i do sada je završeno oko 80 posto radova. Radovi su nastavljeni i na potezu Karađorđev trg, gde je planirana zamena 3,6 km vodovodne mreže, i oni su u završnoj fazi. Pored zamene vodovodne mreže, radovi obuhvataju i izgradnju vodovodnih priključaka za sve objekte, ugradnju sekcionih zatvarača na mreži, pripadajućih šahtova, kao i podzemnih hidranata za ispiranje vodovodne mreže i gašenje požara.

Do sada su završeni radovi u naselju Ruža Šulman i Šumica, a do kraja godine počeće i u Centru.

U cilju unapređenja vodosnabdevanja izgrađeno je i 17 mernih mesta na gradskoj mreži za merenje protoka i detektovanje gubitaka koji su tokom leta povezani na SKADA sistem za daljinsko praćenje i prikupljanje podataka i pušteni u rad.

Izvršeni su i radovi na bušenju novih bunara na izvorištu u gradu u okviru formiranja treće linije bunara i nastavljeni radovi na potpunoj automatizaciji izvorišta SKADA sistemom.

Zahvaljujući konstantnim višegodišnjim ulaganjima u unapređenje sistema na izvorištu, vodosnabdevanje je tokom leta i talasa tropskih vrućina bilo stabilno i odvijalo se bez većih problema.

Tokom leta je na Trgu slobode bila postavljena cisterna sa pijaćom vodom koju je Grad Zrenjanin poverio na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“.

U junu mesecu, vraćanjem javnih površina u prvobitno stanje, završena je izgradnja još jednog dela fekalne kanalizacione mreže u Elemiru, a neposredno pre toga i u naseljenom mestu Lazarevo.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Zrenjaninom do sada je izgrađeno oko 100 kilometara fekalne kanalizacione mreže sa pripadajućim crpnim stanicama koja je u upotrebi u Kleku, Elemiru, Ečki, Melencima i Stajićevu, a koju održava naše preduzeće.

Početkom septembra počela je izgradnja nove deonice fekalne kanalizacione mreže u Elemiru, a do kraja godine nastaviće se radovi i u Lazarevu i Kleku.

U Zrenjaninu, koji je u potpunosti pokriven fekalnom kanalizacionom mrežom u dužini od 300 km, tokom leta izvršena je sanacija tri veće havarije na mreži – u Pariskim komunama i kod Žutog mosta u Zmaj Jovinoj, kao i na Berberskom gde je sanacijom havarije i unapređenjem postojećeg sistema omogućeno da se i objekti u ulici Milivoja Toškova priključe na mrežu.

Pored redovnog održavanja atmosferske kanalizacione mreže koje obuhvata ispiranje iste i čišćenje slivnih rešetki, tokom leta izvršeni su radovi na sanaciji havarija i otklanjanju uzroka zadržavanja atmosferskih voda nakon obilnijih padavina na putnim, pešačkim i zelenim površinama i to na više lokacija u gradu: na uglu ulica Cara Dušana i magistrale, kod zgrade Suda, kod Medicinske škole, kod predškolske ustanove u ulici 9. maja, kao i u naselju D2.

Ovim radovima unapređeno je funkcionisanje atmosferske kanalizacione mreže, sprečeno zadržavanje atmosferskih voda i omogućeno nesmetano kretanje motornih vozila, biciklista i pešaka na pomenutim lokacijama.

Ljudstvo i mehanizacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ više dana je neprekidno bilo angažovano na saniranju posledica nevremena koje je krajem jula meseca pogodilo naš grad.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px