Vladimiru Pištalu uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet

NAGRADA TODOR MANOJLOVIĆ

Književniku i istoričaru Vladimiru Pištalu danas je na svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2020. godinu.

Nagradu su dobitniku uručili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i članovi Upravnog odbora Fonda, predsednik Nenad Šaponja i članovi Gojko Tešić i Milan Bjelogrlić. Pištalu je čestitke uputio i sekretar Matice srpske Milan Micić.

Vladimir Pištalo, aktuelni v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, 29. je laureat ovog priznanja.

nagradatodormanojlovic 008
NAGRADA TODOR MANOJLOVIĆ ZRENJANIN

„Vladimir Pištalo svakako je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora. On je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu.

To je prepoznato i kod nas i u svetu. U svojim delima Pištalo uobličava modernistički koncept koji je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama. Istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole.

Ali, svaka tema, bilo da je univerzalna ili pak intimno-konkretna, biva viđena kroz naočari modernog sveta. Modernizacija književnog diskursa vidljiva je na različitim nivoima kompozicije književnog dela: stilsko-jezičkom, narativnom, formalnom, idejno-filozofskom…

Naročito u domenu postmoderne istorijske metafikcije“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke.

nagradatodormanojlovic 021
NAGRADA TODOR MANOJLOVIĆ ZRENJANIN
nagradatodormanojlovic 031
NAGRADA TODOR MANOJLOVIĆ ZRENJANIN
nagradatodormanojlovic 043
NAGRADA TODOR MANOJLOVIĆ ZRENJANIN
nagradatodormanojlovic 022
NAGRADA TODOR MANOJLOVIĆ ZRENJANIN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *