Predavanje “Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom” u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

Podelite vest

Predavanje posvećeno starim vitražima na prostoru Banata biće održano u četvrtak, 10. novembra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu”.

Predavanje je podeljeno na dve srodne teme koje obrađuju istu tehniku izrade i slične umetničke stilske karakteristike. Međutim, vitraži izvedeni za jedan administrativno rezidencionalni simbol moći kakav je bila Županijska palata i jedan rimokatolički verski objekat i pored toga što pripadaju istom  duhu razlikuju se po tematici predstava i ikonografiji.

zrenjanin predavanje o vitrazima

Predavanje ima za cilj da skrene pažnju na bogato kulturno nasleđe u vidu staklenih slika i njihovo trenutno stanje, kako bi se očuvalo za generacije koje dolaze. Vredno je pomena da su u gradu vitraži krasili tri verska, dva javna objekta i niz privatnih vila. Deo je tokom vremena izgubljen, ali treba uložiti napor u očuvanje postojećih, kao digitalnu rekonstrukciju danas izgubljenih.

Istoričar umetnosti kustos Dejan Vorgić iz Narodnog muzeja Zrenjanin prezentovaće priču o vitražima koji danas krase Gradsku kuću (nekadašnju Županijsku palatu).

Ove slike na staklu je u više faza od 1887. do 1892. godine izveo češki slikar Eduard Kracman (1847–1922). Fokus predavanje će biti na stilskim karakteristikama izvedenih radova i njegovim ktitorima, ali i na onim vitražima koji nisu realizovani ili sačuvani. Druga tema će se usredsrediti na vitražni program crkve Blažene Djevice Marije iz Jaše Tomića (nekada Modoša), koja je podignuta i likovno uobličena u prvim decenijama XX veka, te će biti reči o tadašnjim stilskim stremljenjima, odnosno politizaciji kulture, vere i umetnosti.

Predavač je istoričarka umetnosti Vanja Stojković.

Da podsetimo:

Izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“ publika Narodnog muzeja Zrenjanin moći će da pogleda 20. novembra 2022. godine. Na postavci su po prvi put predstavljeni stakleni predmeti visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja. Predmeti potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem. Eksponati su nastali u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz javnih zbirki (Narodni muzej Zrenjanin, Muzej grada Novog Sada i dr.) i više privatnih kolekcija iz Zrenjanina i Beograda. Drugi segment izložbe čine ogledala iz Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin koja su prvi put izložena na tematskoj izložbi.

Autor projekta i izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Bilјana Dimkić Krčmar. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“ je deo zvaničnog programa obeležavanja Međunarodne godine stakla (IYOG 2022) i realizovana je u koordinaciji sa Stručnom grupom za staklo Nacionalnog komiteta ICOM-a.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px