Vokalni kvartet „Vita Brevis“ održao je koncert na Mokranjčevim danima

Negotin - Moranjčevi dani

Festival sa najdužom tradicijom i značajem u Srbiji „Mokranjčevi dani“ održao se ove godine 57. put od 9. do 15. Septembra u Negotinu, rodnom mestu Stevana Stojanovića Mokranjca. Misija Festivala je promovisanje i afirmisanje opusa našeg najznačajnijeg kompozitora sa akcentom na horsko izvođaštvo. Festival je otvoren u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće tradicionalnim izvođenjem VI Rukoveti.

U programskom konceptu posebno mesto pripada Natpevavanju horova gde je ove godine nastupilo šest ansambala iz zemlje i inostranstva a titulu pobednika poneo je Polifoni hor Ankara iz Turske. Programskom bogatstvu Festivala osim muzičke doprinose i likovna, pozorišna i književna umetnost te su se osim koncerata vrsnih umetnika organizovale izložbe slika, promocije knjiga, naučne tribine, seminar za dirigente….

Zrenjaninskom kvartetu „Vita Brevis“ ove godine je pripao podijum „Večernje serenade“ na poziv selektorke Mokranjčevih dana muzikološkinje Prof.dr Sonje Marinković“. Brevisice su se predstavile negotinskoj publici celovečernjim koncertom pod nazivom Muzika nostalgičnih jesenjih boja koji se sastojao od 15 pažljivo izabranih kompozicija.

1. Bugarska narodna pesma, arr: Marija Dimitrova: Devojko, mari, hubava
2. Bugarska narodna pesma, arr: Stefan Mutafčiev: Brala moma ruža cvete
3. George Gershwin, Ira Gersshwin, arr: Kirby Shaw: Embraceable You
4. Mark Nevin, аrr. Dorothy Horn: Perfect
5. Barry Manilow, arr: Kirby Shaw: When October Goes
6. Bee Gees, arr: Julie Gaulke: How Deep is Your Love
7. George Gershwin/ Ira Gershwin, arr: Kirby Shaw: Love Is Here To Stay
8. Billy Steinberg, arr: Jesse Hampsch: True Colors
9. Anthony Newley, arr: Dorothy Horn: Feeling Good
10. Hoagy Carmichael, arr: Julie Gaulke: Skylark
11. Fabian Andre, arr: Julie Gaulke: Dream a Little Dream of Me
12. George Gershwin / Ira Gershwin, arr: Dorothy Horn: I Got Rhythm
13. Ben Oakland, arr: Kirby Shaw: Java Jiva
14. Walter Donaldson, arr: Dorothy Horn: My Baby Just Care For Me
15. Osmond Brothers, arr: Nathan Martin: Bye, Bye Blues

Članice kvarteta Vilma Dutina, Tatjana Ivanica, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački prenele su nam svoje utiske sa nastupa.


“ Izuzetno smo počastvovane prilikom da nastupimo na ovom eminentnom Festivalu. Sala je bila puna do poslednjeg mesta što nam je bila velika inspiracijai motivacija za nastup. Negotinska publika ima priliku da sluša izuzetne izvođače i pred nama je bio postavljen veliki zadatak, da udovoljimo njihovim istančanim očekivanjima što mislimo da smo po njihovim reakcijama, aplauzu i čestitkama uspele. Vratile smo se u Zrenjanin ispunjene zadovoljstvom i divnim utiscima. Zahvaljujemo se organizatorima na odličnoj saradnji.“

Kvartet postoji od 2018. godine i čine ga četiri ženska vokala: soprani -Tatjana Ivanica, Vilma Dutina i alti – Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački. Četiri dame dele zajedničku sklonost i ljubav prema muzici, pevanju a pre svega međusobnom prijateljstvu. Kvartet izvodi četvoroglasne, pretežno a cappella kompozicije. Ansamb funkcioniše bez dirigenta i svaka članica doprinosi svojim bogatim muzičkim iskustvom. Svoje znanje i iskustvo stiču i usavršavaju i kao aktivne članice Srpske horske asocijacije i članice „Hora dirigenata“ pri ovoj asocijaciji.

Kvartet je nastao iz uživanja u zajedničkom pevanju i međusobnom druženju. Ime kvarteta „Vita Brevis“ na latinskom znači „život je kratak“ te one poručuje da nikada nije kasno da se bavite nečim što vas ispunjava zadovoljstvom, kreativnošću i predstavlja novi izazov. “Brevisice” žele da inspirišu sve one koji imaju neku neostvarenu želju, da hrabro i odlučno krenu u njenu realizaciju kao i da budu uzor svojim učenicima, da tragaju za pravim kvalitetom u muzici, Programsko usmerenje kvarteta je pre svega u pop i jazz pravcu. Eksprimentišu sa različitim bojama, raspoloženjima i izrazima u sazvučju glasova i trude se da stvore svoj autentičan zvuk u beskrajnom muzičkom prostranstvu mogućnosti. Ponosne su na svoju jedinstvenost, zahvalne na talentu kojim raspolažu i srećne ako uspeju da na publiku prenesu emocije, ljubav i uzbuđenje koje osećaju kada pevaju zajedno.

Za sobom imaju nekoliko uspešnih nastupa u Zrenjaninu u okviru kulturnih manifestacija: 25 godina lista „Zavičajac“ Narodno pozorište „Toša Jovanović“, „Božićni koncerti“ katedrala Sv. Ivana Nepomuka, 7 i 10. Horski festival “Slobodan Bursac”, manifestacija “Banatska bajka”, projekat “Život kao inspiracija”…..

Uspešne nastupe, prve nagrade i zlatne diplome osvojile su u kategorijama vokalnih sastava na sledećim takmičenjima i festivalima: 19. I 20. Horski festival “Majske muzičke svečanosti” Bijeljina, 2. Međunarodno takmičenje Konstantin Veliki – Niš , 10. Međunarodni festival horova „Černomorski zvuci“, Balčik, Bugarska, 14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, Kragujevac

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px