Najava izložbe: VELIKI FORMATI, izbor iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

Zrenjanin – Savremena galerija

Podelite vest

Većina slika na izložbi je nastala tokom osamdesetih godina 20. veka kada je za umetnost karakterističan povratak slici nakon ikonoklastičkih sedamdesetih.

Ovo razdoblje poznato kao postmodernizam osim obnove slike obnavlja i neke od stilova u umetnosti poznatih u ranijem periodu, ali bitno je to da je umetnicima dozvoljeno da slobodno lutaju po polju istorije umetnosti i za svoju inspiraciju uzimaju ono što odgovara njihovom senzibilitetu ne uzimajući u obzir bilo kakva stilska ili formalna ograničenja već radeći isključivo na osnovu svog subjektivnog osećaja.

Radost povratku slici i uživanju umetnika u slobodi izražavanja u ovom mediju na neki način ilustruju i veliki formati platna na kojima su izvedeni radovi na ovoj izložbi koji često tematski i hromatski na  vrlo upadljiv način oslikavaju prizore koji predstavljaju neka od aktuelnih obeležja svog vremena. Slike nisu samo umetnički predmeti izloženi u jednom prostoru već teže postizanju ambijenta,  aktivnom odnosu izlagačkog prostora, prostora slike i prostora posmatrača. 

Slike iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin predstavljene na ovoj izložbi u zbirku su dospele uglavnom kao otkupi sa samostalnih i kolektivnih izložbi, ređe tokom boravka umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka, i u većini su nakon pribavljanja za zbirku po prvi put predstavljena javnosti.

Na izložbi su, između ostalih, prikazana i dela umetnika Zorana Pavlovića, Vere Zarić, Slobodana Santrača, Jovana I. Rakidžića, Danice Baste Rakidžić, Olivere Marić, Slobodanke Stupar, Milene Jeftić Ničeve Kostić i drugih…

Autor i kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px