Večita dilema da li psima treba davati kosti?

Zrenjanin – Psi i kosti

Štenci u uzrastu oko 4. meseca počinju menjati zube i javlja se potreba za žvakanjem i glodanjem stvari. Tada se vlasnici vrlo često odluče da im daju kosti.

Treba reći da im se mogu davati goveđe kosti i to one cevaste, ali da to ne treba da bude previše često. Na ovaj način se štencima može ublažiti teskoba koja nastaje menjanjem mlečnih zuba za stalne. Ovo može pomoći ispadanje mlečnih zuba dok stariji psi sa stalnim zubima mogu oštetiti sekutiće prilikom glodanja kostiju, te im nije poželjno davati kosti.

puppy 2785074 1280

Zbog rizika koje kosti mogu da imaju po zdravlje ljubimca, na davanje termički obrađenih kostiju treba potpuno zaboraviti. Posle kuvanja ili pečenja, kosti postaju krte i lako se lome na ulomke sa oštrim ivicama, koje vrlo lako mogu dovesti do oštećenja digestivnog trakta.

Problemi u ishrani s kostima počinju onda kada su one sastavni ili veći deo obroka. Ukoliko se kosti nađu u većoj količini u obroku psa i kada se daju kosti koje mogu oštetiti creva zbog svoje strukture. Bela i bledo žuta boja stolice kao i čvrsta konzistencija stolice govori da je pas pojeo previše kostiju. Nakon dospeća u donje partije creva oštre ivice kostiju se uklješte na sluzokožu debelog creva i uzrokuju opstipaciju (zatvor). 

Pored opstipacije neke kosti mogu dovesti i do oštećenja i rupture (pucanja) creva. Ovo naročito umeju da izazovu cevaste kosti živine koje kada se lome imaju oštre ivice i lako se mogu zabosti u sluzokožu creva. Riblje kosti su takođe veoma opasne za ishranu pasa i mačaka i nikako se ne smeju davati.

friends 3042751 1280

Vrlo često možemo čuti rečenicu : “Pa i daleki predak pasa- vuk je jeo kosti”. Ili čak : ”Psi su od uvek jeli kosti i ništa im nije falilo”. Treba imati u vidu da psi koji su hranjeni od samog početka kostima i psi koji se hrane granulama nemaju podjednaku količini enzima, za varenje kostiju, te neće isto reagovati. Tačnije za razliku od hijena i nekih divljih pasa domaći psi ne mogu variti kosti, jer želudačna kiselina  enzimi ovih pasa nisu dovoljni da omoguće razlaganje kostiju.

Jedan od razloga je drugačiji mikrobiom creva i količina lučenja određenih enzima potrebnih za varenje hrane.

Prostim rečima rečeno “nisu navikli” na ovu vrstu hrane. Kao dobra zamena za mogu se kupiti razne “glodalice” u vidu igračaka ili kvalitetnih poslastica. Da bi se zadovoljila potreba u kalcijumu i fosforu ukoliko je to neophodno,a to veoma zavisi od načina ishrane, takođe na tržištu postoje odlični suplementi. Tako da ni u ovu svrhu ne treba davati kosti. U veterinarskoj praksi, veterinari se veoma često sreću sa problemima nastalim zbog davanja kostiju ljubimcima tako da ni jedan veterinar neće preporučiti ishranu kostima. Ishrana pasa kostima ne znači da će pas sigurno dobiti zatvor zbog čega je vlasnike životinja teško ubediti da pse ne hrane kostima. Ali ipak ima i onaj mali broj pasa kod kojih se jave ozbiljni problemi.

Tako da uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Dr vet.med. Mirjana Antonijević

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px