Večeras ćemo imati jedinstvenu priliku da posmatramo Meteorsku kišu!

Zrenjanin - Meteorska kiša

Večeras, u noći između 12. i 13. avgusta ćemo imati jedinstvenu priliku da posmatramo Meteorsku kišu koja se još naziva i Perseidi. Svake godine u ovo vreme na svom putu oko Sunca, Zemlja se ukršta sa putem komete Svift Tafla.

Kometa, kojoj je potrebno 133 godine da obiđe Sunce, ostavlja za sobom „oblak” svemirskog otpada, a kada uđe u Zemljinu atmosferu i počne da pada prema površini, „oblak“ svetli usled trenja i sagorevanja, a mi to vidimo kao bljesak ili meteorit.

Ovu kišu meteora koja se dešava od jula do avgusta astronomi nazivaju Perseidima, po sazvežđu Persej, iz čijeg pravca očigledno dolaze meteoriti, a u narodu je poznat i naziv „suze svetog Lavrentija“.

Meteorske kiše su pojava koja se dešava svake godine, u približno isto vreme i ono što posebno izdvaja ovu nebesku pojavu je to da se u danima oko njegovog maksimuma može videte od 50 do 100 meteorita na sat, mesec neće predstavljati preveliki problem posmatračima, jer su meteori koji ulaze u našu atmosferu veći, a samim tim i svetliji, sa tragom koji duže ostaje vidljiv na nebu.

Za posmatranje ove pojave nije vam potreban ni teleskop, ni dvogled, sve će biti vidljivo golim okom, a najbolje bi bilo izaći van grada pobeti stolicu i sesti i uživati u ovom nesvakidašnjem jedinstvenom događaju.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022