Veče fotogafije sa Ivanom Pančićem u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Povodom zatvaranja izložbe posvećene obeležavanju šest decenija predanog rada fotografa Ivana Pančića u četvrtak, 8. septembra 2022, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano „Veče fotografije sa Ivanom Pančićem”.

Postavka „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija”, koja je svečano otvorena 8. avgusta 2022. godine, kroz više od 70 fotografija predstavlja izbor iz njegovog bogatog opusa. Na izložbi su kroz objektiv ovog foto-reportera prikazani grad Zrenjanin, motivi Banata, običaji i tradicija, priroda koja nas okružuje, sportska dešavanja, umetnička fotografija i dr. Vremenski raspon u kome su fotografije nastale je od šezdesetih godina prošlog veka, do današnjih dana.

„Veče fotografije sa Ivanom Pančićem” zamišljeno je kao razgovor sa autorom fotografija o izložbi, ali i trenucima koji su obeležili njegovu profesionalnu karijeru foto-reportera. Specijalni gosti biće Imre Sabo, majstor fotografije FSS, Gordan Pomorišac, majstor fotografije FSS, i Vladeta Milojević, fotograf, dok će moderator razgovora biti Ivana Arađan, koautorka izložbe.

Biografija:

Ivan Pančić (Petrovgrad, 1945), zrenjaninski fotograf, kandidat za zvanje majstora fotografije, nekadašnji foto-reporter u listu „Zrenjanin”, pasionirano i sa mnogo ljubavi više od pet decenija dokumentuje svet oko sebe. Taj svet najčešće podrazumeva ambijente grada Zrenjanina, ljude, prirodu, običaje u Banatu, sportske događaje i drugo. Tokom više od pola veka aktivnog rada, kvalitet fotografija Ivana Pančića često je bio potvrđen kroz osvajanje različitih nagrada, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i danas. Nakon dodele Nagrade grada Zrenjanina 2021. godine za profesionalni rad, usledile su pripreme retrospektivne izložbe ovog autora u Narodnom muzeju Zrenjanin. Izložba koju je zrenjaninska publika imala priliku da vidi u Narodnom muzeju je najcelovitiji prikaz njegovog višedecenijskog rada i kruna fotografske karijere.

Fotografijom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, pedesetih godina XX veka. Veliku nagradu Foto-saveza Jugoslavije dobio je kao dvadesetogodišnjak, 1965. godine. Tri godine kasnije (1968), objavio je prvu fotografiju u listu Zrenjanin, a od 1976. član je zrenjaninskog kluba fotografije (CD 13).

Baveći se fotografijom proputovao je svet, izlagao u inostranstvu i stekao više od 250 domaćih i međunarodnih priznanja na raznim foto-konkursima. 

ivan pancic kolaz

Prema kriterijumima Foto-saveza Srbije, od 1991. godine, jedan je od retkih zrenjaninskih umetnika sa titulom majstorskog kandidata. Dobitnik je nagrade Gran-pri za sportsku fotografiju (Kranj, 1981), bronzane plakete u Sidneju (1989) i srebrnog pehara u Italiji (na konkursu Kodaka).

Osvojio je i glavnu nagradu za crnobelu kolekciju na uglednom festivalu „Žisel” (1981). Priredio je niz foto-izložbi posvećenih istoriji Zrenjanina, a njegovi snimci našli su se u mnogim (foto)monografijama, izložbenim katalozima, turističkim vodičima i drugim radovima posvećenim Zrenjaninu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px