Veče fotogafije sa Ivanom Pančićem u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Povodom zatvaranja izložbe posvećene obeležavanju šest decenija predanog rada fotografa Ivana Pančića u četvrtak, 8. septembra 2022, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano „Veče fotografije sa Ivanom Pančićem”.

Postavka „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija”, koja je svečano otvorena 8. avgusta 2022. godine, kroz više od 70 fotografija predstavlja izbor iz njegovog bogatog opusa. Na izložbi su kroz objektiv ovog foto-reportera prikazani grad Zrenjanin, motivi Banata, običaji i tradicija, priroda koja nas okružuje, sportska dešavanja, umetnička fotografija i dr. Vremenski raspon u kome su fotografije nastale je od šezdesetih godina prošlog veka, do današnjih dana.

„Veče fotografije sa Ivanom Pančićem” zamišljeno je kao razgovor sa autorom fotografija o izložbi, ali i trenucima koji su obeležili njegovu profesionalnu karijeru foto-reportera. Specijalni gosti biće Imre Sabo, majstor fotografije FSS, Gordan Pomorišac, majstor fotografije FSS, i Vladeta Milojević, fotograf, dok će moderator razgovora biti Ivana Arađan, koautorka izložbe.

Biografija:

Ivan Pančić (Petrovgrad, 1945), zrenjaninski fotograf, kandidat za zvanje majstora fotografije, nekadašnji foto-reporter u listu „Zrenjanin”, pasionirano i sa mnogo ljubavi više od pet decenija dokumentuje svet oko sebe. Taj svet najčešće podrazumeva ambijente grada Zrenjanina, ljude, prirodu, običaje u Banatu, sportske događaje i drugo. Tokom više od pola veka aktivnog rada, kvalitet fotografija Ivana Pančića često je bio potvrđen kroz osvajanje različitih nagrada, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i danas. Nakon dodele Nagrade grada Zrenjanina 2021. godine za profesionalni rad, usledile su pripreme retrospektivne izložbe ovog autora u Narodnom muzeju Zrenjanin. Izložba koju je zrenjaninska publika imala priliku da vidi u Narodnom muzeju je najcelovitiji prikaz njegovog višedecenijskog rada i kruna fotografske karijere.

Fotografijom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, pedesetih godina XX veka. Veliku nagradu Foto-saveza Jugoslavije dobio je kao dvadesetogodišnjak, 1965. godine. Tri godine kasnije (1968), objavio je prvu fotografiju u listu Zrenjanin, a od 1976. član je zrenjaninskog kluba fotografije (CD 13).

Baveći se fotografijom proputovao je svet, izlagao u inostranstvu i stekao više od 250 domaćih i međunarodnih priznanja na raznim foto-konkursima. 

ivan pancic kolaz

Prema kriterijumima Foto-saveza Srbije, od 1991. godine, jedan je od retkih zrenjaninskih umetnika sa titulom majstorskog kandidata. Dobitnik je nagrade Gran-pri za sportsku fotografiju (Kranj, 1981), bronzane plakete u Sidneju (1989) i srebrnog pehara u Italiji (na konkursu Kodaka).

Osvojio je i glavnu nagradu za crnobelu kolekciju na uglednom festivalu „Žisel” (1981). Priredio je niz foto-izložbi posvećenih istoriji Zrenjanina, a njegovi snimci našli su se u mnogim (foto)monografijama, izložbenim katalozima, turističkim vodičima i drugim radovima posvećenim Zrenjaninu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022