Vanja Stojković i Dejan Vorgić u prepunom Salonu Narodnog muzeja Zrenjanina. Predavanje o vitražima!

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Predavanje posvećeno starim vitražima na prostoru Banata održano je sinoć u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru izložbe “Češko presovano staklo u ogledalu”.

Na predavanju je govorio o vitražima u Gradskoj kući naš sagovornik Dejan Vorgić, istoričar umetnosti – kustos Narodnog muzeja Zrenjanin i autor ove izložbe, a Vanja Stojković, takođe istoričarka umetnosti, je govorila o vitražima u Jaši Tomiću.

vitrazi narodni muzej zrenjanin 013
Dejan Vorgić i Vanja Stojković

Na samom početku autor izložbe i jedan od predavača, Dejan Vorgić istoričar umetnosti – kustos, rekao je za portal volimzrenjanin.com:

“Jedna od ideja je bila da ovu godinu obeležimo sa vitražima zato što su toliko zastupljeni u gradu i okolini, ali zbog materijala koji nije baš za izlaganje odlučili smo se za češko presovano staklo, a u okviru izložbe ovu temu smo posvetili upravo vitražima, i to dva vitraža, jedan u Gradskoj kući a drugi u Rimokatoličkoj crkvi u Jaši Tomiću, to su dva lajtmotiva koje smo koleginica i ja proučavali.“

vitrazi narodni muzej zrenjanin 019
Dejan Vorgić

Vitraži u Gradskoj kući su često proučavani ali mi se čini da će ovo predavanje doneti nešto novo. Bitno je reći da smo u gradu imali 7 vitražnih celina koje su u dosta lošem stanju, nažalost neki su izgubljeni nepovratno i ovo je zapravo način da skrenemo pažnju na te celine koje imaju veliku umetničku vrednost, osim Gradske kuće tu su i 3 verska objekta koja su imala vitraže, 2 privatne vile i 2 javna objekta.“

„Vitraži u ovim objektima zahtevaju određene restauracije i mi prosto pokušavamo da skrenemo pažnju na njihovo stanje, na obim svega toga što je bilo nekada. Logičan nastavak ovog predavanja biće „Staklena vitrina meseca“ 15.novembra, koji će upravo biti posvećen vitražima“ rekao je Vorgić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px