Vanja Ilijev, zrenjaninski čuvar tradicije, i prijatelji na petom festivalu tradicionalnih instrumenata “Rog Banata”

Zrenjanin - Rog Banata #5

Vanja Ilijev, kao prezenter i svirač na tradicionalnim instrumentima, i osnivač UG „ Banatske gajde“ u Zrenjaninu, 2018. godine pokreće Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“. Festival osim prezentovanja, veliku pažnju poklanja i radionicama na kojima se, posebno mladi, mogu bliže upoznati sa sviračima – umetnicima i samom instrumentima. Spram zadatih tema i ciljeva svake godine, na festival se pozivaju učesnici. Što osigurava kvalitet, i ostvarenje tih ciljeva.

U razgovoru sa novinarom informativnog portala volimzrenjanin.com Vanja Ilijev je neposredno pre svečanog otvaranja petog po redu festivala “Rog Banata” rekao:

“Juče smo praktično počeli sa festivalom u Vršcu gde smo organizovali muzičku radionicu u muzičkoj školi pa se potom program preselio u muzej ali moram da napomenem ono što je bitno a to je da je radionica u muzičkoj školi protekla odlično i odziv je bio fenomenalan. Danas je da tako kažem glavno festivalsko veče u Kulturnom centru Zrenjanina i ja se nadam da će biti publike zato što če zaista imati prilike da uživaju jer ovo su sve ozbiljni muzičari i čuvari tradicije i veliki profesionalci a koliko će biti zanimljivo reći ću samo da sam ja danas neke instrumente čuo prvi put u životu, tako da će i naša publika imati prilku da uživa u instrumentima koji nikad do sad nisu nigde mogli da se čuju u Srbiji.”

rog banata zrenjanin 077
Vanja Ilijev

Večeras imamo goste iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, iz Španije, Sergi Llena, profesor trube, Belorusije, Vital Voranau, svirač i graditelj beloruskih gajdi-duda, Slovačka, Andrej Veleslav Babiar, etnomuzikolog, Dobos Levente, Mađarska, profesor muzike, Lavinius Nikolaevic, profesor na fakultetu u Temišvaru, Dalibor Todorović, Srbija, nosilac majstorkog pisma za tradicionalno sviranje na svirali sa Golije, Ognjen Ognjanović, Srbija, svirač na velikim triglasnim Vojvođanskim gajdama i moja malenkost Vanja Ilijev, strukovni vaspitač za tradicionalne igre.”

Večeras se ne završava ovaj festival, naime sutra se selimo u Novi Sad i zapravo ceo festival će se predstaviti zajedno sa festivalom “Biserna grana” festivalom nošnji i oglavlja koja u Srpskom narodnom pozorištu. Ono štoje na prvom mestu što moram da spomenem je pokroviteljstvo Grada Zrenjanina koje je pomoglo održavanje festivala kao i pomoć Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje koji su svesrdno pomogli ovaj festival prepoznajući važnost onoga što sam festival pruža i to ne samo u ovom programskom delu nego i u edukativnom što mi svakako naglašavamo.“ zaključio je Vanja Ilijev, strukovni vaspitač za tradicionalne igre, folklorni pedagog i svirač na više tradicionalnih instrumenata.

Ne krijući svoje oduševljenje nakon koncerta, Sergi Liena iz Šanije je za naš portal rekao:

„Prvi put sam u Srbiji i za mene je ovo izuzetna prilika da dođem ovde i sviram svoje instrumente, jer ja veoma volim tradiciju i ove instrumente. Mislim da Vanja radi jednu veoma dobru stvar i jako mi je drago što sam danas ovde i što sam deo svega ovoga, ne kao turista već kao prijatelj i što radimo ono što volimo i sve ovo je za mene veoma dragoceno.

Sviđa mi se Zrenjanin, sviđa mi se Srbija jer su sasvim različiti od onoga gde ja živim, a ja živim u severnoj Španiji, to je planinski predeo, oblast koja se zove Aragon.“ rekao  je Sergi Liena.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px