Vanja Ilijev, putovanje kroz vreme i banatski hedonizam kroz muziku i igru!

Zrenjanin – Vanja Ilijev

Podelite vest

Sinoć je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održano predavanje „Moja dika vrti se k’o čigra, pa uživa kad u kolu igra“ a kako ste već i navikli, ekipa portala volimzrenjanin.com vam prenosi delić atmosfere i sa ovog događaja. U pitanju je svojevrsno „putovanje kroz vreme“ sa pričom o muzici i igri, sa posebnim akcentom na hedonistički aspekt ovih pojmova.

Domaćin i predavač je bio Vanja Ilijev, strukovni vaspitač za tradicionalne igre i svirač na tradicionalnim instrumentima. Predavanje je bilo praćeno video i audio zapisima, kao i izvođenjem numera na tradicionalnim instrumentima, ali i samom igrom.

vanja ilijev zrenjanin 007
Vanja Ilijev
vanja ilijev zrenjanin 005
Olivera Skoko

Nakon zanimljivog "putovanja kroz vreme" Vanja Ilijev je rekao:

Pokušao sam posetioce da provedem kroz vreme, ali i kroz prostor i da prikažem igru tj. funkciju igre u prvobitnim ljudskim zajednicama i funkciju muzike uopšte generalno od prvobitnih ljudskih zajednica pa sve do današnjih dana kako se menjala i razvijala ta igra, muzika, istrumenti i kako su međusobnim uticanjem i preplitanjem praktično uticali na razvoj civilizacije sasvim sigurno.

Večeras sam kroz video primere predstavio razne istrumente počev od najosnovnijih instrumenata kao što su žičani, aerofoni i aerofono-kordni instrumenti i posebno sam se osvrnuo na instrumente koji su uticali na razvoj i nastanak gajdi kao što su instrumenti od starog Egipta pa sve preko Grčke i strog Rima pa do današnjih dana i to mi je nekako bilo u fokusu. Što se tiče instrumenata koje sam svirao to su bile: karabice, drombulje, bugarske gajde, južnomoravske gajde i troglasne vojvođanske gajde.

Što se tiče odziva, nadao sam se da će biti više ljudi, mada ovo jeste očekivan broj posetilaca shodno protivepidemiološkim merama koje sad postoje. Moram pohvaliti organizaciju muzeja koja je uvek na visokom nivou, kao i Oliveri Skoko i direktoru Siniši Onjinu na pruženoj prilici koja je vrlo bitna nama koji smo čuvari igračke i sviračke tradicije a muzej je predivno mesto za takvo nešto.

vanja ilijev zrenjanin 006
Salon Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Na pitanje „Kakvi su Banaćani hedonisti?“ Vanja kaže:

Generalno gledano, svi smo mi hedonisti i Olivera je to vrlo dobro definisala da svako nalazi zadovoljstvo u različitim stvarima. Moje je zadovoljstvo u muzici i u igri, zapravo i muka i zadovoljstvo, i mislim da jesmo mi malo u Banatu izgubili predstavu koliko je ta tradicionalna igra nama bitna za naše društvo i našu kulturu i očuvanje tradicije i u nekim najtežim momentima jer igra nas je očuvala i njojzi hvala i to je jako bitno da shvatimo i plašim se da ako budemo to zaboravili da ćemo mnogo toga nepovratno izgubiti.  

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022