Sinoć je u Salonu NMZ održan Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“

Zrenjanin - Banatske gajde

„Rog Banata“ i Udruženje građana „Banatske Gajde“

Sinoć je u Salonu NMZ održan Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ koji organizuje Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina a ekipa portala volimzrenjanin.com prenosi deo atmosfere onima koji nisu mogli da dođu i isprate ovaj jedinstveni festival.

rog banata zrenjanin 2021 002
Rog Banata, novembar 2021.

Na festivalu su predstavljeni makedonski, mađarski, rumunski, rusinski i srpski instrumenati a pored sviranja deo programa i teorijsko predstavljanje instrumenata (karakteristike, način izrade, namena).

rog banata zrenjanin 2021 005
Rog Banata, novembar 2021.

Cilj festivala je predstavljanje izvornih instrumenata u svom originalnom obliku. Za odabir učesnika najvažnija je izvornost kako u muziciranju, tako i u samom nastupu (nošnji).

Na samom početku, posetiocima se obratio direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je institucija na čijem je on čelu domaćin ovako značajnog festivala. Narodno stvaralaštvo, duhovno, materijalno i nematerijalno nasleđe spadaju u deo istraživačkog rada Narodnog muzeja Zrenjanin i njegovog etnološkog odeljenja.

Ovakvi događaji su od velikog značaja kako bi se sopstveno nasleđe promovisalo i sačuvalo i kako bi se upoznali sa kulturama nama bliskih Naroda.

rog banata zrenjanin 2021 009
Rog Banata, novembar 2021.
rog banata zrenjanin 2021 008
Rog Banata, novembar 2021.

Vanja Ilijev, o festivalu, lokaciji i gostima

Organizator ove manifestacije, Vanja Ilijev, je pre otvaranja podsetio da je ovo treći po redu tradicionalni festival “Rog Banata” i da mu je velika čast da se on ove godine održava baš ovde u Narodnom muzeju u jednistvenom i prelepom ambijentu koji je apsolutno adekvatan za ovakvav događaj a podsetio je i da je od ove godine festival dobio međunardni karakter pa tako večeras imamo goste iz Makedonije koji su praktično i nosioci programa te samim tim verujemo da ćemo imati jedno bogatsvo zvuka i instrumenata i hranu preko potrebnu za duh što nam je u ovim vremenima najbitnije.

Vanja je dodao da je sam festival tako koncipiran da ne bude isključivo program gde će jedan za drugim nastupati umetnici-muzičari i čuvari narodne tradicije nego će svi posetioci kroz nastup imati priliku od umetnika da čuju neke karakteristike o instrumentu ali i o načinu funkcionisanja samog instrumenta.

rog banata zrenjanin 2021 010
Rog Banata, novembar 2021.
rog banata zrenjanin 2021 012
Rog Banata, novembar 2021.

Festival je počeo instrumentom koji po nekoj literatura ima tradcijiu staru 40.000 godina a to je tradicionalni instrument sa teritorije Australije koji i dalje kosriste australijski aboridžini a zove se “Didžiridu”.

Tokom narednih satipo vremena zrenjaninskoj publici se predstavilo desetak izvođača koji su svirali na preko 20 gotovo zaboravljenih instrumenata a veče je završeno zajedničkim nastupom i fotografijom za uspomenu na održan treći po redu festival “Rog Banata” u Zrenjaninu.

rog banata zrenjanin 2021 033
Rog Banata, novembar 2021.
rog banata zrenjanin 2021 054
Rog Banata, novembar 2021.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *