Ozvaničena saradnja ustanova kulture Zrenjanina i Muzeja žrtava genocida u Beogradu

Zrenjanin – Protokol o saradnji

Podelite vest

U prisustvu gradonačelnika Sime Salapure potpisan Protokol o saradnji između ustanova kulture Grada Zrenjanina i Muzeja žrtava genocida u Beogradu

U sali Gradskog veća upriličeno je danas potpisivanje Protokola o saradnji između ustanova kulture Grada Zrenjanina i Muzeja žrtava genocida u Beogradu. Protokol su u prisustvu gradonačelnika Sime Salapure i njegove pomoćnice Snežane Vučurević, potpisali direktori šest ustanova kulture Grada Zrenjanina i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Protokol je potpisan kako bi programi u oblasti kulture, obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, kulture sećanja, umetnosti i izdavaštva koje realizuje Muzej žrtava genocida bili dostupni što većem broju građana.

muzej genocida 015

Direktor Dejan Ristić ocenio je da je današnje potpisivanje protokola za Muzej žrtava genocida, kao jedan od nacionalnih muzeja Republike Srbije, važan događaj zato što se time pokazuje zajednička spremnost da se obogaćuju i objektivizuju znanja iz prošlosti i da se rekreira kultura sećanja nakon brojnih diskontinuiteta 20. veka i da se vrati znanje u fokus kao jedan od resursa razvoja svakog demokratskog i uređenog društva.

Gradonačelnik Salapura je ukazao da je Muzej žrtava genocida kao nacionalna ustanova kulture veoma značajan činilac.

– Generalno, važno je gajenje kulture sećanja na žrtve genocida počinjenim nad našim narodom, nad jevrejskim narodom, a svedoci smo da je na ovim prostorima, dakle, posebno srpski narod doživeo ozbiljne posledice kada je u pitanju genocid. Danas smo potpisali protokol sa ustanova kulture grada Zrenjanina i sa Muzejom žrtava genocida želeći da se setimo takvih događaja koji su bili nemili, a koji nisu trebali da se dogode. Belika mi je čast što smo danas ovde ugostili gospodina Ristića i njegov tim, a velika je čast i što je Zrenjanin prepoznat kao jedan od partnera na ovom, rekao bih, nacionalnom projektu, na ovom projektu koji je verujem sada doživeo novo buđenje kada je u pitanju ova oblast veoma bitna za naš identitet, a znamo svi da bez identiteta nema ni naroda , a ni sećanja. Verujem da će ovi programi obogatiti sadržaje naših ustanova kulture i da ćemo našem sugrađanima približiti neke događaje iz naše istorije koji su jako bitni, a koji možda nisu toliko bili u opusu pažnje naše javnosti – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

muzej genocida 051

tekst i foto: Grad Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022