Uspešan kraj „Škole za publiku“ u NP “Toša Jovanović” u Zrenjaninu

Zrenjanin - NP "Toša Jovanović"

Kako je jedna od misija Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ razvoj publike, tako već drugi put organizujemo ciklus od 16 časova pod nazivom „Škola za publiku“. Zainteresovani posetioci pozorišta, ali i oni koji do sada nisu postali pozorišna publika, i ovog su proleća imali priliku da prisustvuju autorskom projektu dr Ljubice Ristovski pod nazivom „Škola za publiku“. U trajanju od 8 nedelja, svakog utorka održano je ukupno 16 besplatnih časova na kojima su uz autorku i gostujuće predavače/umetnike polaznici učili o pozorištu, njegovim elementima i kako da gledaju predstavu. Počev od 26. marta, svakog utorka od 17 sati prostorijama pozorišta održavan je dvočas za 35 polaznika.

ŠKOLA ZA PUBLIKU je poklon pozorišta jer je mart pozorišni mesec – 20. mart Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 27. mart Svetski dan pozorišta.

Ovogodišnja „Škola za publiku“ je urađena u saradnji sa Centrom za edukaciju, kulturu i umetnost „Fabula“. Od 26. marta do 14. maja polaznici su bili u prilici da od eminentnih pozorišnih stvaralaca saznaju šta je to produkcija predstave i kako pozorište funkcioniše kao institucija, odnosno kako se kreira repertoar, šta je to režija i koliko su važni scenografija, kostim, muzika, scenski pokret i scenska borba u procesu proba, kako reditelj i dramski pisac rade i kakav je zapravo glumački posao. Gosti predavači su bili rediteljka Olja Đorđević, kompozitorka Irena Popović, dramaturginja Mina Petrić, scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka Blagovesta Vasileva, glumci Nataša Luković, Zvonko Gojković i Dejan Karlečik.

Polaznici su nakon stečenih znanja dobili zadatak da pogledaju predstavu „Telefon mrtvog čoveka“ i da je analiziraju na osnovu predavanja o pozorišnim dramskim elementima. Nakon prezentacije radova usledila je svečana dodela diploma.

Sa ovakvom praksom razvoja i negovanja publike nastavljamo i sledeće sezone. Posebnu školu smo prirpemili i za vaspitače Preškolske ustanove zainteresovane za rad sa decom na kreiranju predstava.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px