Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, crveno slovo, evo šta se danas ne radi!

Srbija - Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja je crkveni praznik koji je ujedno i jednodnevni post. Proslavlja se 11. septembra (tj. 29. avgusta po starom kalendaru), kada se Crkva seća velikog propovednika i prethodnika Isusa Hrista — Sv. Jovana Krstitelja, i njegovog mučeničkog stradanja.

Ovaj praznik slavi se od davnina, a svedočanstva postoje od V veka, u besedama Petra Hrizologa, prezvitera Hrisipa.

Dan se provodi u strogom uzdržanju i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.

U Hercegovini na ovaj dan poste, ne rade teže poslove i naročito vode računa da ne rade ništa oko semenja, čak paze na koji je dan palo usekovanje, pa ako je to ponedeljak, na primer, onda svakog ponedeljka u godini izbegavaju da se bave semenom.

U nekim selima se dogovore da se oranje započne sutradan po Svetom Jovanu i odrede ko treba da prvi počne.

ioann krestitel makedonia
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

I u Šumadiji poste, ne rade teže poslove i misle da je ovo dobar dan da se beru lekovite trave. Na taj dan deci ne daju da jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje. Samo žene rade oko semena, ostavljaju ga za sledeću godinu i spremaju zimnicu.

Pravoslavni vernici poste na ovaj dan, a dosta njih ne jedu ništa sve do mraka.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. ‘Na taj dan deci ne daju da jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje’.
    Eto kad se praznoverje uzdigne iznad vere, rezultat je ovakav -poražavajuć.
    Jovan Krstitelj je bio veran i skroman Božji sluga, koji je obavio svoj zadatak da propoveda dobru vest spasenja i poziva Jevreje na pokajanje. Takođe imao je ogromnu čast i prednost da krsti Božjeg Sina Isusa. (Mat. 3:1-3,13). Bio je nazirej i zbog toga po Mojsijevom Zakonu nije konzumirao ni vino ni drugi alkohol (Luka 1:15). To nema veze sa današnjim uzdržavanjem od ‘crvenih’ namirnica. Isus je rekao da čoveka ne prlja ono što ulazi u organizam kroz usta već ono što iz njih izlazi – psovke, kletve loše misli, blud (Mar. 7:18,19). Glava Jovana Krstitelja nije nikakva relikvija i nema moć, takođe krv Jovana Krstitelja nije magična ni ‘sveta’ da bi je ljudi poštovali u strahu. Jovan će uskrsnuti na rajskoj Zemlji, jer nije imao nadu da će biti sa Hristom na nebu (Mat. 11:11). Biće zanimljivo od njega slušati o Isusu i tim burnim vremenima!

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px