Pred Vaskršnje praznike uručeno 25 ključeva novim vlasnicima stanova u Kleku

Klek- Uručenje 25 ključeva

Danas je u Kleku održano svečano uručenje ključeva za 25 izbegličkih porodica koje su, u okviru Regionalnog stambenog programa Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, dobile stanove u Kleku.

Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina, Gerhard Salzer predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sufijano Ađali predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija, i drugi.

image description

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Na uručenju ključeva, korisnicima stanova ali i svim meštanima se obratio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura:

„Današnji događaj ima višestruki značaj ali i simboliku. Prvo, dodeljujemo danas ključeve od stanova uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa, i verujem da će današnjim činom dodele taj praznik biti još radosniji budućim korisnicima. Drugo, Klek je dobio prvu više-porodičnu zgradu, za stanovanje više porodica, i Klek je i sa ovom zgradom ali i pre ove zgrade bio najbliže naseljeno mesto gradu, najbolje urbanizovano mesto, i postaje sa ovim korisnicima još bolje mesto za život. Treća, i ne tako manja stvar, jeste što se ovaj događaj dešava u jeku kampanje koju sprovodi Ministarstvo za brigu o selu i porodici, gde se upravo utiče na to da naša naseljena mesta ožive, da demografski ojačaju, a evo upravo danas, Klek je dobio 25 novih porodica, dobio je priliku za dalji razvoj i nove naraštaje.

Kada smo već u Kleku, moramo malo da pričamo i o tome da, kao što sam rekao, ovo je jedna mesna zajednica koja je komunalno najopremljenija i ono što nas očekuje u narednom periodu jeste da bude prvo naseljeno mesto gde ćemo završiti kanalizacionu mrežu. Takođe, Klek ima ozbiljan turistički potencijal kada je u pitanju veza biciklistička staza između Zrenjanina i Temišvara ali naravno i mnoge druge stvari koje smo uradili u Kleku i koje ćemo uraditi. Želim da se duboko zahvalim donatorima i svima onima koji su pomogli realizaciju ove investicije. Verujem da će ovo biti jedan novi zamajac razvoja i naših naseljenih mesta ali i samog grada Zrenjanina.

Vama korisnicima, mesnoj zajednici i meštanima Kleka želim da u narednom periodu zajedno ostvarimo ono što dogovorimo i verujem da će to tako i biti, imajući u vidu činjenicu koliko dobru saradnju imamo u okviru akcije koju sprovodi gradska uprava „Da nam sela budu bliža“, i da time Klek još više približimo gradu, ali da ne gubite ono što imate ovde, jer takođe moramo i da jačamo naša naseljena mesta.

Svima koji slave Uskrs narednih dana, želim da čestitam ovaj praznik, želim da vam se zahvalim i da dugo godina u zdravlju koristite vaše prostore.“

Gradonačelnik je simbolično presekao vrpcu na ulazu u zgradu zajedno sa Natašom Stanisavljević, komesarkom za izbeglice i migracije Republike Srbije, koja je istakla da se danas dodeljuje 6925. stambeno rešenje, uručeno u proteklih deset godina u okviru Regionalnog stambenog programa.
– Toliko je porodica, zaključno sa današnjim danom, dobilo svoje trajno stambeno rešenje. Mi sa ovim nećemo stati, idemo dalje, Republika Srbija će zbrinjavati sve izbegličke porodice kojima je pomoć potrebna i u naredna dva meseca očekuje nas uručenje još nekih 450 stambenih rešenja. Zahvaljujem se gradonačelniku Zrenjanina, na saradnji i sugestijama da ovu svečanost organizujemo upravo uoči najvećeg hrišćanskog praznika, kako bi 25 porodica Uskrs dočekalo u svojim novim domovima, posle skoro trideset godina izbeglištva i boravka u privremenom smeštaju – poručila je Stanisavljevićeva.  

Događaju su prisustvovali i obratili se još i Gerhard Salzer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sufijano Ađali, predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i organizacije OEBS i Dušan Kovačević, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru. Čestitali su korisnicima objekta u Kleku na useljenju i poželeli im srećne uskršnje praznike i lepe trenutke u novim domovima. 

U ime novih stanara, izbeglih i raseljenih lica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, obratio se i zahvalio Duško Jeftenić, izbegao s porodicom iz Novog Travnika u Bosni i Hercegovini. U Zrenjaninu se oženio i dobio dva sina, a do danas je živeo kao podstanar. Vrata novog doma u Kleku otvorio je, s porodicom, i učesnicima današnje ceremonije.
– Iz ratom zahvaćenog područja doselili smo se aprila 1992. godine u Zrenjanin, među dobre ljude koji su nas lepo prihvatili. Teške su godine iza nas i nerado se sećamo tih vremena, ali smo odlučili da gledamo samo napred. Danas nam se desio jedan od najlepših događaja od kada smo u Srbiji, konačno smo se skrasili i dobili svoj krov nad glavom – rekao je Jeftenić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

3 Comments

  1. Dokle će postojati institucija – izbeglica? Zar čovek, 30 godina kasnije, sa drugom generacijom u novom kraju nije u mogućnosti da se skući? Zar u Zrenjaninu nema dovoljno socijalno nezbrinutih nesrećnih porodica, pa da se i njima da makar svaki drugi socijalni stan?

  2. Jadnici, sve stambeno nezbrinuti, konačno da rese problem. Jos koji stan nije na pretek

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px