Pred Vaskršnje praznike uručeno 25 ključeva novim vlasnicima stanova u Kleku

Klek- Uručenje 25 ključeva

Danas je u Kleku održano svečano uručenje ključeva za 25 izbegličkih porodica koje su, u okviru Regionalnog stambenog programa Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, dobile stanove u Kleku.

Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina, Gerhard Salzer predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sufijano Ađali predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija, i drugi.

image description

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Na uručenju ključeva, korisnicima stanova ali i svim meštanima se obratio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura:

„Današnji događaj ima višestruki značaj ali i simboliku. Prvo, dodeljujemo danas ključeve od stanova uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa, i verujem da će današnjim činom dodele taj praznik biti još radosniji budućim korisnicima. Drugo, Klek je dobio prvu više-porodičnu zgradu, za stanovanje više porodica, i Klek je i sa ovom zgradom ali i pre ove zgrade bio najbliže naseljeno mesto gradu, najbolje urbanizovano mesto, i postaje sa ovim korisnicima još bolje mesto za život. Treća, i ne tako manja stvar, jeste što se ovaj događaj dešava u jeku kampanje koju sprovodi Ministarstvo za brigu o selu i porodici, gde se upravo utiče na to da naša naseljena mesta ožive, da demografski ojačaju, a evo upravo danas, Klek je dobio 25 novih porodica, dobio je priliku za dalji razvoj i nove naraštaje.

Kada smo već u Kleku, moramo malo da pričamo i o tome da, kao što sam rekao, ovo je jedna mesna zajednica koja je komunalno najopremljenija i ono što nas očekuje u narednom periodu jeste da bude prvo naseljeno mesto gde ćemo završiti kanalizacionu mrežu. Takođe, Klek ima ozbiljan turistički potencijal kada je u pitanju veza biciklistička staza između Zrenjanina i Temišvara ali naravno i mnoge druge stvari koje smo uradili u Kleku i koje ćemo uraditi. Želim da se duboko zahvalim donatorima i svima onima koji su pomogli realizaciju ove investicije. Verujem da će ovo biti jedan novi zamajac razvoja i naših naseljenih mesta ali i samog grada Zrenjanina.

Vama korisnicima, mesnoj zajednici i meštanima Kleka želim da u narednom periodu zajedno ostvarimo ono što dogovorimo i verujem da će to tako i biti, imajući u vidu činjenicu koliko dobru saradnju imamo u okviru akcije koju sprovodi gradska uprava „Da nam sela budu bliža“, i da time Klek još više približimo gradu, ali da ne gubite ono što imate ovde, jer takođe moramo i da jačamo naša naseljena mesta.

Svima koji slave Uskrs narednih dana, želim da čestitam ovaj praznik, želim da vam se zahvalim i da dugo godina u zdravlju koristite vaše prostore.“

Gradonačelnik je simbolično presekao vrpcu na ulazu u zgradu zajedno sa Natašom Stanisavljević, komesarkom za izbeglice i migracije Republike Srbije, koja je istakla da se danas dodeljuje 6925. stambeno rešenje, uručeno u proteklih deset godina u okviru Regionalnog stambenog programa.
– Toliko je porodica, zaključno sa današnjim danom, dobilo svoje trajno stambeno rešenje. Mi sa ovim nećemo stati, idemo dalje, Republika Srbija će zbrinjavati sve izbegličke porodice kojima je pomoć potrebna i u naredna dva meseca očekuje nas uručenje još nekih 450 stambenih rešenja. Zahvaljujem se gradonačelniku Zrenjanina, na saradnji i sugestijama da ovu svečanost organizujemo upravo uoči najvećeg hrišćanskog praznika, kako bi 25 porodica Uskrs dočekalo u svojim novim domovima, posle skoro trideset godina izbeglištva i boravka u privremenom smeštaju – poručila je Stanisavljevićeva.  

Događaju su prisustvovali i obratili se još i Gerhard Salzer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sufijano Ađali, predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i organizacije OEBS i Dušan Kovačević, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru. Čestitali su korisnicima objekta u Kleku na useljenju i poželeli im srećne uskršnje praznike i lepe trenutke u novim domovima. 

U ime novih stanara, izbeglih i raseljenih lica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, obratio se i zahvalio Duško Jeftenić, izbegao s porodicom iz Novog Travnika u Bosni i Hercegovini. U Zrenjaninu se oženio i dobio dva sina, a do danas je živeo kao podstanar. Vrata novog doma u Kleku otvorio je, s porodicom, i učesnicima današnje ceremonije.
– Iz ratom zahvaćenog područja doselili smo se aprila 1992. godine u Zrenjanin, među dobre ljude koji su nas lepo prihvatili. Teške su godine iza nas i nerado se sećamo tih vremena, ali smo odlučili da gledamo samo napred. Danas nam se desio jedan od najlepših događaja od kada smo u Srbiji, konačno smo se skrasili i dobili svoj krov nad glavom – rekao je Jeftenić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

3 Comments

  1. Dokle će postojati institucija – izbeglica? Zar čovek, 30 godina kasnije, sa drugom generacijom u novom kraju nije u mogućnosti da se skući? Zar u Zrenjaninu nema dovoljno socijalno nezbrinutih nesrećnih porodica, pa da se i njima da makar svaki drugi socijalni stan?

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022