Viorel Flora – Izložba povodom pet decenija rada! [FOTO]

Zrenjanin – Viorel Flora

Podelite vest

Slikar Viorel Flora je na simboličan način obeležio 70 godina života i 50 godina umetničkog  rada. U Kulturno centru je organizovao retrospektivnu izložbu crteža, koji su rađeni različitim tehnikama, i koji su nastali u različitim vremenskim periodima.

“Teško je 70 godina života, i 50 godina umetničkog rada spojiti u jednu rečenicu, katalog ili izložbu. Bilo je teško odabrati određene momente, i ovo je otprilike jedna mala selekcija.

Iza svake ove sličice, fotografije i rada, stoji jedna široka tema. Za velikog umetnika kao što je Jan Van Ajk, ne može se reći da je nešto slikao sa 30 godina kada je bio glup, a ovo sa 40 godina kada je bio bolji, a ovo sa 60 kada je bio najbolji.

Uopšte nema načina da kažemo šta je kada  slikao, što je i odlika umetnika. Isto tako i ovde kod mene se ne može odrediti, šta je iz kog perioda”, pojasnio je za portal volimzrenjanin.com, slikar Viorel Flora.

viorel flora 50 godina 022
Viorel Flora 5 decenija rada

Za izložbu crteža se odličio, jer su oni početak nastajanja svake slike, i prethodnica izložbe ulja na platnu.

“Izložio sam crteže, jer su oni početak svakog rada. I kada stvarate umetničko delo, prvo morate imati crtež. Neko to vidi kao posebnu kategoriju, ali oni su samo prethodnica. U junu mesecu ću u Muzeju imati izložbu uljanih slika, koje su povezane sa ovom izložbom”, najavio je Flora.

Pet decenija dugu karijeru obeležile su i mnogobrojne nagrade.

“Najomiljenija nagrada mi je svakako nagrada grada Zrenjanina. Pored toga draga mi je i nagrada iz Rusije, koju sam dobio sa mojom sekcijom. Mislio sam da bi bilo suvišno da to sve izložim, jer ima puno tih malih detalja. Ti detalji su neko priznanje za naš trud koji se ne vidi, za naše požrtvovanje. Požrtvovanje je, jer ja sam umesto da slikam, mogao otići na pet drugih mesta, ali sam ih se odrekao da bih slikao. Umetnici mnogo toga u životu propuste”, naglasio je slikar Flora.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022