Potpisani ugovori s Republičkom direkcijom za imovinu: u javnoj svojini grada objekti Srpske zadružne banke u Zrenjaninu i Zgrade kulture u Ečki

Zrenjanin - Republička direkcija za imovinu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predstavnica Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jelena Zagorac potpisali su juče u Zrenjaninu dva ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti, na osnovu kojih je Grad Zrenjanin, bez naknade, postao vlasnik nepokretnosti koje su se nalazile u javnoj svojini Republike Srbije – objekata u Ulici kralja Petra Prvog 3 u Zrenjaninu i Novosadskoj ulici 1 u Ečki.

U pitanju su zgrada nekadašnje Srpske zadružne banke (koju koristi Savez samostalnih sindikata Zrenjanin), gde su u toku radovi na rekonstrukciji fasade i “Zgrada kulture”, u okviru spomenika kulture Dvorac “Kaštel”, na koju je pravo korišćenja imala Savremena galerija UK Ečka.

Grad Zrenjanin je, kroz Odluku o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada neposrednom pogodbom, istakao da je cilj pribavljanja nepokretnosti u Ulici kralja Petra Prvog preseljenje Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka, njenog poslovnog prostora i stvaranje dodatnog izložbenog prostora. Preseljenjem galerije, objedinila bi se sva muzejska građa kojom ona raspolaže, a broji oko 2500 umetničkih predmeta. Objekat ima svojstvo kulturnog dobra, a njegovom rekonstrukcijom biće na najbolji način istaknuto i arhitektonsko delo Dragiše Brašovana u našem gradu, s obzirom da se radi o jednom od najznačajnijih srpskih arhitekata i pionira srpske moderne arhitekture.

“Zgrada kulture” u Ečki koristiće se takođe za potrebe Savremene galerije, kao izložbeni salon i prostor za održavanje edukativnih radionica, digitalnih art radionica, tribina i manifestacija, kojima bi se promovisali vizuelna umetnost i savremeno stvaralaštvo.

Gradonačelnik Simo Salapura je ocenio jučerašnje potpisivanje kao značajno iz više razloga.

“Pribavljanjem objekta Srpske zadružne banke u javnu svojinu grada dobili smo mogućnost da pristupimo kompletnoj rekonstrukciji jedne od najlepših zgrada u Zrenjaninu, baštinimo delo arhitekte Brašovana, ali i značajno unapredimo segment kulture u gradu, preseljenjem Savremene galerije i otvaranjem novog izložbenog prostora u centru grada. 

Takođe, rad Savremene galerije biće proširen i u okviru kolonije u Ečki, kao dodatni sadržaj kulturnoj i turističkoj ponudi dvorca “Kaštel”, još jednog bisera istorije i arhitekture na teritoriji našeg grada”, rekao je gradonačelnik nakon potpisivanja ugovora.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px